fbpx
BESPLATNA POMOĆ I SAVJETOVANJE: 091/7327-231 info@proteone.hr

Ispravno držanje – nažalost, često zaboravljamo i ne cijenimo dovoljno. Naravno, iz sljedećeg teksta isključujemo ljude koji imaju specifične nedostatke kralježnice. Međutim, u mnogim slučajevima zdravi ljudi uopće ne mogu brinuti o pravilnom držanju. Djeca nose tešku torbu, većina nas ima takozvani sjedeći posao i život, i to nažalost dovodi do povreda, pa čak i skolioze u bliskoj budućnosti. Stoga je vrijedno brinuti o pravilnom hodanju odmah od ranog doba. Međutim, prije nego što otkrijemo najbolje vježbe, reći ćemo par riječi o tome koliko su važna leđa u našem životu.

Poznati oblik slova V

Ovo je san mnogih sportaša, i ne samo zato da se dobije oblik leđa u obliku slova. Zdravlje naših leđnih mišića zapravo je naša budućnost. Kao što kažu, “što školjka u mladosti …”, što se više brinemo o leđima u djetinjstvu i mladosti, to ćemo duže zadržati dobro fizičko stanje u zreloj dobi. Leđa ne samo da oblikuju naše držanje, već također podržavaju mnoge važne organe našeg tijela – npr. prsa.

Vježbe za leđa

Konačno smo došli do biti. Važno je naglasiti da ne postoji vježba koja će nam dati savršeno držanje za mjesec dana. Međutim, postoje mnoge dokazane metode koje će nam olakšati kretanje.

Jedna od osnovnih vježbi je povlačenje na šipki, odnosno zgibovi. Zašto je ova vježba toliko važna? Iz mnogo razloga. Prije svega – uključuje većinu gornjih mišićnih skupina, uključujući mišiće leđa, ramena  i trbušne mišiće. Drugo – velika količina mišića uključenih u rad jača ih s tetivama i ligamentima. Osim toga, zgibovi uključuju biceps i triceps, a pravilno izvedena vježba omogućuje bolje stanje cijelog tijela.

Najbolje vježbe za pravilno držanje

Sljedeća vježba je takozvani “bicikl“. Legnemo na leđa, ruke uz tijelo i pomičemo noge tako da oponašamo vožnju bicikla. Još jedna vježba pod nazivom “most“, također legnemo na leđa, ruke i noge na podu, i podižemo kukove uz zadržavanje pozicije nekoliko sekundi.

Najbolje vježbe za pravilno držanje

Vježba poznata pod nazivom “wall angel” ili u prijevodu “zidni anđeo”, izvodi se isključivo oslanjanjem uza zid. Početna pozicija je sljedeća: Koljena trebaju biti blago savijena, te leđa i glava pritisnuti uza zid. Pozicija ruku je takva da su dignute i prislonjene uza zid zajedno s laktovima te se formira oblik slova “W”. Zatim se kretanje izvodi ovako: ruke se kreću prema gore, dok ih nismo ispružili najviše moguće, te ih spuštamo nazad. i tako ponavljamo kretanje.

Najbolje vježbe za pravilno držanje

Tajni recept za pitu s kaki jabukama
Fit juhica od bundeve koju morate probati!

Prijava na proteone.hr newsletter

Prijavi se i osvoji svoj popust na cjelokupni iznos kupovine te budi redovito informiran o svim novostima i ponudama!