fbpx
BESPLATNA POMOĆ I SAVJETOVANJE: 091/7327-231 info@proteone.hr

Tržište dodataka prehrani odnosno sami dodaci prehrani posljednjih godina su doživjeli revoluciju. Veliki izbor proizvoda dopušta nam korištenje dodataka u skladu s određenom svrhom. Nitko nije iznenađen činjenicom da je suplementacija u svijet ljepšeg spola ušla sigurnim korakom. Djevojke koje piju proteinski shake nakon vježbanja danas nisu novost.

Dodaci prehrani i nihova osnovna upotreba kod žena svodi se upravo na aspekt prehrane. Stil prehrane ima ogroman utjecaj na sastav tijela. Drugim riječima, izreka “ono ste što jedete” u sebi ima mnogo istine. Prehrana u bilo kojem sportu, a pogotovo u sportovima snage često se svodi na jednu važnu komponentu – veliku količinu proteina u prehrani.

Proteini u prehrani osnovni (uz ugljikohidrate i masti) su makronutrijent hrane. Proteini u našem organizmu ubrzavaju proces sinteze mišićnih proteina, odnosno njihovu rekonstrukciju. Održavanje visoke razine opskrbe proteinima može biti teško. U tom slučaju pomažemo si s dodacima kao što su: WPC – koncentrat proteina sirutke, WPI – izolat proteina sirutke i WPH – hidrolizat proteina sirutke. Koncentrat je najčešće korišten oblik proteina sirutke, a druga dva zbog većeg broja procesa tijekom proizvodnje sadrže više proteina u suhoj masi proizvoda. WPI / WPH su posebno korisne u razdoblju mršavljenja, gdje ograničavamo opskrbu ugljikohidratima i mastima.

Danas tako postoje i proteini koji su posebno dizajnirani za žene, koji će pripomoći u sagorijevanju masti, i dopuniti prehranu vitaminima i mineralima!

Visok stupanj prerade prehrambenih proizvoda dovodi do “sterilizacije” hrane koju koristimo u prehrani. Razdoblje intenzivnog treninga doslovno izbacuje iz našeg organizma važne mikronutrijente. Ako dolazi do kroničnog umora ili slabosti znamo kako nam je organizam izgubio neke važne komponente, minerale i vitamine, a njih svakako onda treba nadomjestiti. Kod žena, također je važno obratiti pozornost na aspekt zdravlja kože, kose i noktiju za čiju zaštitu se preporučuje kolagen.

Možda će Vas zanimati i “Proteini i mršavljenje”, pročitaj više klikom na link.

Na koje vitamine i minerale vrijedi obratiti pozornost? 

Vitamin C, vitamin D (osobito zimi), vitamin K, vitamini B, cink, magnezij, željezo, folna kiselina i kalij. Ovisno o našim individualnim potrebama, možemo odabrati proizvod koji sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Ne zaboravite obratiti posebnu pozornost na količinu pojedinačnih sastojaka u proizvodu, jer znaju biti vrlo često drugačije dozirani.

Članak napisala Ema Brajdić, Proteone Team

Fit Crème brûlée iz naše kuhinje koji konkurira onom iz francuske kuhinje!
Fit ručak bogat zdravim mastima: Orada s prilogom

Prijava na proteone.hr newsletter

Prijavi se i osvoji svoj popust na cjelokupni iznos kupovine te budi redovito informiran o svim novostima i ponudama!