Kajenski papar u prahu 200g - Nutrigold
- popularan začin
- dobiva se od ljutih papričica
Čili ili kajenski papar se dobiva od fino mljevenih ljutih papričica. Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Za djelotvoran efekt kapsaicina u ljutoj paprici i kajenskom papru preporučuje se pola žličice začina po obroku, a najbolje je u predjelu kako bi se spriječilo prejedanje
Naime, začinjavanje namirnica i pripremljenih jela s malo kajenskog papra pomoći će onima koji nastoje smršaviti i kontrolirati potrebu za hranom. Kajenski papar je jedan od najpopularnijih začina diljem svijeta. Odličan je izvor niza vitamina i minerala, uključujući vitamin A, C, E, vitamine B kompleksa, beta karoten, kalcij i kalij. Ovaj začin je vrlo jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a osim topljenja kalorija, ovaj crveni papar donosi niz prednosti za zdravlje.
- Glavni aktivni sastojak kajenskog papra, kapsaicin, ima moćno antikancerogeno djelovanje, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka pluća, prostate i gušterače.
- Djeluje antiupalno – zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa. “Hrane” naš imunitet – žarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.
- Istraživanja su pokazala da kajenski papar može potaknuti rad probavnog sustava, a naročito učinkovitim se pokazao u ublažavanju plinova, žgaravice i grčeva na području abdomena. Prema ayurvedi, ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ayurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.
- Osobe koje boluju od hipertenzije (povišen krvni tlak) mogu smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova ako povećaju unos kajenskog papra.
- Pomažu kod dijabetesa tipa 2 – redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje razina šećera u krvi nakon obroka.
Upotreba
Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog okusa potrebna je zlatna sredina. Ayurveda govori o tome da prekomjerni unos ljutog može imati negativne posljedice na zdravlje. Obično, dovoljno je da unesete 1-2 žličice kajenskog papra dnevno.
Neizostavan su dio mnogih jela i umaka kao što je grah ili tjestenina, a za poboljšavanje okusa je dovoljna tek mala količina.
Stavlja na tržište: Galleria Internazionale d.o.o., Predavčeva 6, 10090 Zagreb
Porijeklo: Španjolska
100% kajenski papar.
Prijavi se i ostvari popust od 10% na prvu kupnju
- Posebne ponude i akcije
- Savjete za trening
- Savjete za prehranu
- Zdrave recepte
- Proteini
- Mišićna masa
- Dodaci prehrani
- Fitness hrana
- Slatki kutak
- Bio kutak
- Fitness oprema
- Odjeća i knjige
ONE TO BUILD IT ALL