fbpx
BESPLATNA POMOĆ I SAVJETOVANJE: 091/7327-231 info@proteone.hr

Riblje ulje je zajednički naziv za dvije vrste omega-3 masnih kiselina: eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Omega-3 masne kiseline obično se nalaze u ribi, proizvodima životinjskog podrijetla i fitoplanktonima. Riblje ulje se preporučuje kao izvor tih omega-3 masnih kiselina, jer su oni najjeftiniji i najčešći izvor.

Riblje ulje pruža niz prednosti, posebno u obliku prehrambenih dodataka, kako bi omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u tijelu bio gotovo isti (1:1). Prosječna prehrana (crveno meso, jaja, itd) je bogata omega-6 masnim kiselinama, što je razlog zašto se preporučuje riblje ulje (kako bi uravnotežili omjer). Omega-3 i omega-6 imaju suprotno djelovanje, pa je važno da obje grupe djeluju u ravnoteži. Treba napomenuti da riblje ulje također može smanjiti razine triglicerida kod ljudi s visokom razinom triglicerida. Međutim, također može povećati razinu kolesterola, pa je potrebno obratiti pozornost i na tu činjenicu prije uzimanja ribljeg ulja u tu svrhu.

Omega 3+ 90 kapsula - KFDPlatinum 100% Omega riblje ulje 100 kapsula - Muscletech

Riblje ulje: preporučena doza

Doziranje može varirati ovisno o cilju. Za opće zdravlje je minimalna doza od 250 mg u kombinaciji EPA i DHA , dok je najčešće preporučena doza ribljeg ulja između 1000-3000 mg.

Kako bi se smanjio unos metil-žive, FDA i Agencija za zaštitu okoliša izdala je sljedeće preporuke za žene koje planiraju trudnoću, trudnice, dojilje i roditelje:
1. 230-340 g (2-3 porcije) ribljeg ulja kroz ribu bogatu istima, tjedno.
2. Odaberite ribu s nižim sadržajem žive. Većina od najčešće konzumirane ribe ima niže razine žive (losos, škampi, tuna, som).
3. Izbjegavajte 4 vrste riba: tilefish iz Meksičkog zaljeva, morskog psa, sabljarke i skuše. Te 4 vrste sadrže najviše žive.
4. kada jedete ribu koju ste sami ili netko drugi upecao iz potoka, rijeke, jezera i slično, važno je slušati savjete lokalnih ribara.

Masne ribe su glavni prehrambeni izvor eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Istraživanja u SAD-u pokazuju da unos EPA kod prosječne odrasle osobe se nalazi u rasponu od 0.03 do 0.06 g / dan , dok je unos DHA u rasponu od 0.06 do 0.10 g / dan.

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama

RIBA

SJEMENKE i ORAŠASTI PLODOVI OSTALO

Losos

Badem Bundeva

Pastrva

Chia Grah

Rakovi

Lan

Kokosovo ulje

Sardina

Orah

Maslac od kikirikija

Skuša

 –

Maslinovo ulje

Tuna  –

Soja

omega 3
Prednosti ribljeg ulja

– Pozitivan utjecaj na smanjenje:
A. ADHD
B. stresa
C. artritisa
D. Alzheimerove bolesti
E. raka
F. dijabetesa
G. bolesti očiju
H. kardiovaskularnih bolesti

– Povećava / potiče:
A. imunitet
B. moždanu aktivnost
C. mršavljenje
D. pamćenje i učenje
E. rast kose
F. hrani kožu.

 

Osnovne informacije o kreatinu
5 vježbi za donji dio tijela na fitness rolleru

Prijava na proteone.hr newsletter

Prijavi se i osvoji svoj popust na cjelokupni iznos kupovine te budi redovito informiran o svim novostima i ponudama!