fbpx
BESPLATNA POMOĆ I SAVJETOVANJE: 091/7327-231 info@proteone.hr

Proteini i mršavljenje, česta pitanja koje dobivamo od naših čitatelja su: „Jesu li proteini dobri za mršavljenje?“ i „Koji su proteini najbolji za mršavljenje?“. U ovom članku ću se osvrnuti samo na postavljena pitanja, no prije nego što odgovorim na pitanja volio bih samo razjasniti što su to točno proteini.

Naime, naziv protein dolaze od grčke riječi „protos“, što znači prvi. Proteini, odnosno bjelančevine (npr. meso, riba, jaja, posni sir) najvažniji su i primarni makronutrijenti zaslužni za brojne promjene u tijelu, a sastavljeni su od lanaca aminokiselina. Proteini su ti koji, osim svima dobro poznate uloge izgradnje mišića, imaju ulogu izgradnje i ostalih tkiva i regulacije organa u tijelu (npr. hrskavice, kosti, koža).

No, kako su onda proteini povezani s mršavljenjem? Važnost i uloga proteina u procesu mršavljenja je mnogostruka:

1. Sitost – istraživanja su pokazala da je povećani unos proteina povezan s većim i dužim osjećajem sitosti; da bi tijelo razgradilo i procesuiralo proteine potrebno je duže vrijeme. Dakle, nećete imati potrebu za kojekakvim nepotrebnim, a najčešće i nezdravim „snackovima“ između obroka

2. Termogeni učinak – razgradnja i procesuiranje unesene hrane kao posljedicu ima povećanje termogenog efekta u tijelu; dakle, nakon obroka dolazi do ubrzavanja metabolizma. Da bi tijelo razgradilo i procesuiralo unesene proteine ono treba uložiti veću količinu energije. Iz tog razloga visokoproteinske dijete kao krajnji rezultat imaju i veći gubitak masnog tkiva.

3. Oporavak – svakom tijelu izloženom fizičkom naporu (npr. treningu) potreban je oporavak. Kako bi se tijelo uspješno oporavilo potrebni su mu proteini koji će „nahraniti“ mišiće.

4. Izgradnja – naime, prilikom treninga nastaju mikrooštećenja mišićnih vlakana koja je potrebno „popraviti“ i tu ulogu imaju proteini, a upravo je to proces izgradnje. Što je mišićna masa tijela veća to ono troši više kalorija pa čak i u stanju mirovanja.

Dakle, da sumiram i odgovorim na pitanja s početka članka:

„Jesu li proteini dobri za mršavljenje?“ Sada već i sami naslućujete odgovor – jesu. Odgovor zašto se nalazi u sve 4 navedene točke.

„Koji su proteini najbolji za mršavljenje?“ Dakle, rekao bih da nema najboljih proteina za mršavljenje. Bitno je u svoju prehranu uključiti različite izvore proteina jer svaka vrsta proteina ima svoju ulogu. Nakon fizičke aktivnosti, recimo treninga, svakako je poželjno posegnuti za brzim izvorom proteina (npr. whey protein) s obzirom na to da je tijelo umorno i da mu treba hitan oporavak. U ostale obroke mogu se uključiti ostali izvori proteina (meso, jaja, riba, posni sir).

Dakako, problematika vezana uz proteine daleko je kompleksnija i šira stoga to ostavljam za sljedeće teme gdje ću se osvrnuti na pitanja poput:

– kako odrediti ukupni unos proteina?
– koliko proteina unijeti po obroku?
– kako uopće dolazi do izgradnje mišića?
– postoji li kauzalnost unosa proteina i zdravlja bubrega?

Lijepi pozdrav do idućeg članka!

Članak napisao Vedran Hamp, Proteone Team

Jedini recept koji ćete koristiti nakon što ga probate: Proteinske Ferrero kuglice
Grčka fit tiropita - tradicionalna grčka pita u fit receptu!

Prijava na proteone.hr newsletter

Prijavi se i osvoji svoj popust na cjelokupni iznos kupovine te budi redovito informiran o svim novostima i ponudama!