Čips koji ne deblja? Čips od batata!
Kada ste ovisni o grickalicama, a želite zdravu verziju jer su standardne grickalice pune nezdravih masnoća, tu je čips od batata!
Standardne grickalice koje smo navikli jesti nisu odraz zdrave prehrane. Tome je tako jer su pržene u ulju i posljedično sadrže mnogo masnoća koje nisu zdrave za naš organizam. Ali, to nije problem jer postoje zdrave alternative koje su jednako, možda i više ukusne, a naš čips od batata je jedna takva!
Zašto smo izabrali batat za naš čips? Batat je visokoenergetska namirnica, bez masti i kolesterola te je posebno poželjan u prehrani djece i sportaša. Batat je omiljena namirnica i osobama koje kontroliraju tjelesnu težinu jer bogatstvo vlakana koje batat sadrži pruža osjećaj sitosti bez osjećaja težine i taloženja masti. Pa možemo reći da je batat namirnica koja pospješuje mršavljenje. Dodatna prednost batata leži u manganu, kojim obiluje. On pomaže u metabolizmu ugljikohidrata i čimbenik je u nizu enzima, važnih za proizvodnju energije i prijeko potrebnih antioksidansa.
Ukoliko niste obožavatelj batata, pogledajte još jedan recept za zdrave grickalice: Hrskavi čips od tikvice, iako sumnjamo da postoji netko tko ne voli, neka se nađe recept više.
A ukoliko volite batat, imamo još recepata s tom odličnom namirnicom: Pizza od batata i Pikantna piletina s batatom za večeru.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja u peći: 25 minuta
Upute za pripremu:
Batat oguliti i narezati na tanke ploške, otprilike 5 - 10 mm.
Začiniti proizvoljno, mi smo dodali žličicu maslinovog ulja i chili paprike.
Pečemo 15 minuta s jedne i 10 minuta s druge strane na 180°C.
Paziti da ne zagori, poslužiti ohlađeno.
Čips od batata na 100g ima sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 90 kalorija
- 2,1g proteina
- 20,7g ugljikohidrata
- 0,5g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Protoene