Slani i zdravi muffini kao cvjetni obrok!
Kada nam dosadi jesti zdravu hranu na uobičajene načine, tu su recepti s idejama. Jedna od super cool ideja kada pričamo o cvjetači je zasigurno ovaj recept. Pogledajte u nastavku recept za cvjetni obrok jer vas neće razočarati :)
Zašto cvjetača? Jer ima odlične hranjive vrijednosti, logično.
Predstavlja izvor vitamina C, A, E, K te vitamina B skupine. Osim vitamina, minerali skriveni u ovom povrću su mnogobrojni pa ubrajamo: kalij, sumpor, fosfor, bakar, mangan, selen, natrij, cink, magnezij. A osim minerala i vitamina, cvjetača obiluje i mnogim drugim važnim sastojcima.
Cvjetača je izuzetno niskokalorična namirnica - u 100g sadrži svega 25 kalorija. Zbog toga je posebno korisna za osobe koje žele izgubiti višak kilograma, jer osigurava zdravi niskokalorični obrok pun vitamina i minerala.
Upute za pripremu:
Sirovu cvjetaču ćemo oprati i u procesoru za hranu usitniti. Pulsirati sve dok vas ne podsjeća na grube, velike mrvice. Zagrijati pećnicu na 190°C. Postavite papirnate čašice za muffine u kalup za muffine. Ako stavimo samo u kalup postoji vjerojatnost da će se zalijepiti.
U jednu zdjelu sada stavimo cvjetaču, jaja, 1/2 šalice sira, bademovo brašno, prašak za pecivo, začin bake Marice i dede Ivice, luk i kurkumu. Promiješamo sve velikom žlicom ili lopaticom dok ne dobijemo glatku smjesu.
Žlicom (ili lopaticom za vađenje kuglica sladoleda) stavljajte tijesto u muffin čašice da budu 2/3 napunjene. Trebali bi napuniti 11 čašica. Pospite preostali sir preko muffina.
Pecite 20-25 minuta dok mufini ne budu potpuno pečeni i da više nisu mokri na dodir. Po želji, ukrasite svježim nasjeckanim peršinom prije posluživanja.
Dobar tek!