Zdravi kruh od banane nakon kojeg ćete i prste polizat!
Recept za takav klasik, kao što je kruh od banane, svakako se ne može propustiti u bilo kojoj dobroj zbirci recepata. Ako ga još nemate u svom, posudite ovaj i budite sigurni da će biti kraljevski među ostalim receptima.
A u slučaju da ste zaboravili zašto volimo banane, evo mali podsjetnik. Popis sastojaka potrebnih našem organizmu koje plod banane sadrži je započinje ovako: jednostavni šećeri, kalij, fosfor, magnezij, karoteni, vitamini B kompleksa, pektin, jabučna kiselina....
Jednostavni prirodni šećeri koje sadrži banana, fruktoza i glukoza, brzo se razgrađuju i tijelu daju energiju potrebnu za fizičku aktivnost. Što mislite zašto sportaši vole banane? Eto zato! Osim tog razloga, ono što nas zanima su proteini, banana ima čak četiri puta više proteina, tri puta više fosfora te pet puta više vitamina A i željeza od jabuke.
Sadrži i veliku količinu kalija koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava. Kalij i magnezij pomažu kardiovaskularnom sustavu i doprinose boljem raspoloženju. Više je znanstvenih studija ukazalo na učinkovitost kalija u snižavanju krvnog tlaka, naročito onog izazvanog korištenjem pretjeranih količina soli. Naime, kalij pospješuje izbacivanje soli iz organizma putem mokrenja, osigurava dobar rad srca te funkcionalne i zdrave mišiće.
Pomaže i u proizvodnji kolagena koji zajedno drži mišiće, kosti i ostala tkiva. Uz sve navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink.
Upute za pripremu
- Prvo pomiješajte sve suhe sastojke - pahuljice, proteinski prah, prašak za pecivo, cimet, sjeckani datulje i indijski oraščić.
- Umiješajte bananu s mlijekom, kokosovim uljem i maslacem od badema u miješalici.
- Dodajte smjesu od banane u posudu za suhe sastojke i napravite tijesto. Stavite tijesto u uski lim za pečenje (mi smo koristili 12 x 36 cm). Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 do 40 minuta; ubrzo nakon što vam čačkalica izađe čista iz tijesta.
- Kada je kruh od banane gotov, nikada nećemo zaboraviti namazati odgovarajući sloj omiljenog maslaca od indijskih oraščića.
Uživajte u jelu!
Kruh od banane izrezali smo na 15 komada, od kojih jedan ima:
- 18 g ugljikohidrata
- 10 g masti
- 8 g proteina