Tražite savršen FIT obrok? Evo ga: Batat punjen puretinom
Savršen FIT obrok i u pogledu okusa i nutritivnih vrijednosti je svakako ovaj za batat punjen puretinom. Chef Nikola radi nevjerojatne kombinacije u #proteonekuhinji, a ovakve s mesom i krumpirom za koji nam treba tek 4 sastojka je TOP!
Objasnimo ukratko namirnice prije nego pređemo na sami recept. Kao što smo rekli, potrebna su Vam 4 sastojka od čega su 2 glavna: meso i krumpir, a 2 marinada: maslinovo ulje i začini. Naravno oni glavni su nam bitni, pa smo pametno izabrali vrstu mesa i krumpira. Batat smo uzeli za krumpir jer je visokoenergetska namirnica, bez masti i kolesterola te je posebno poželjan u prehrani djece i sportaša. To već znaju i ptice na grani koliko recepata s batatom smo imali.
Dok je mesna zvijezda puretina. Nutritivne činjenice govore u prednost puretine toliko da je to zapravo rijetka vrsta mesa za koju bi se moglo reci da je apsolutno “zdrava” namirnica. Puretina sadrži izuzetno malo masnoća te ide odmah nakon piletine na ljestvici. Odrezak puretine od 100 grama sadrži svega 3-4 grama masti za razliku od govedine ili svinjetine gdje je masnoća dvostruko veća. S druge strane, puretina ima visok sadržaj proteina od čak cca 22g na 100g mesa. I za kraj, puretina se lako i brzo probavlja pa je prikladna za sve dobne uzraste.
U odnosu na ostala mesa dakle, puretina ima manje masti, manje kolesterola i više proteina. Rekli bi da ako želite izgraditi masu, odnosno mišiće, bacite se na ovaj recept s puretinom.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja u peći: 40 minuta
Upute za pripremu:
Batat oguliti (ali nije nužno, možete ga samo dobro oprati i ostaviti koru), nasjeckati na tanke ploške cijelom dužinom, ali ne do kraja (staviti ispod batata 2 kuhače kako se ne bi prerezao do kraja).
Pureći file narezati na trakice i umetati u svaki rasjek batata. Začiniti smjesom ulja i začina te zamotati sve zajendo u alu foliju. Peći na 200°C oko 20 minuta u foliji, a zatim još 20 bez folije.
Poslužiti toplo. Dobar tek!
1 obrok je dostatan za dvije osobe te sadrži:
- 473 kalorije
- 35,8 g proteina
- 51,8 g ugljikohidrata
- 9,6 g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone