BUREK kojem smo prepolovili kalorije!
Postoje mnoga jela koja se nalaze na crnoj listi kao jela zbog kojih se debljamo i smatramo da su glavni uzrok pretilosti, no ta zabluda je vrlo daleko od istine. Ne postoji hrana koja deblja, već je pravi uzrok količina hrane koju konzumiramo-kalorijski višak (Više o ovoj temi na linku: Osnovni principi pravilne prehrane). A danas donosimo FIT recept za ni više ni manje nego burek.
Međutim činjenica je da određene namirnice u maloj količini sadrže veliki broj kalorija i s njima je lako prekoračiti dnevne potrebe, te ako je prehrana bazirana na njima, uz nedostatak aktivnosti, vrlo vjerojatno je da ćete voditi borbu s kilama. Takve namirnice ne treba stavljati na crne liste i izbjegavati u širokom luku, već mogu biti dio uravnotežene prehrane. Tako dolazimo do bureka kojeg često svrstavamo u nezdravu prehranu. Jelo koje sadrži mnogo masti i broji velike kalorije. međutim toliko ukusno da ga se rijetki mogu odreći.
Burek je jelo koje je na neki način obilježilo prehranu naših prostora, a vuče porijeklo iz turske nacionalne kuhinje. Nama su najpoznatiji bureci s područja Bosne i Hercegovine, a pod pojmom burek nazivamo onaj „s mesom“. Službena definicija bureka kaže da je to pita od sitno narezanog i mljevenog mesa koja se s raznim dodacima mota u tanko razvučeno tijesto ili jufku. Ovaj posebni specijalitet poslužuje se s bijelim lukom, jogurtom ili kiselim mlijekom. Kod nas u Hrvatskoj osim pravih bureka postoje razne „verzije bureka“, no pravi majstori rekli bi da ništa nije burek ako u njemu nema mesa, te da su sve ostalo samo pite. A da ne morate odreći bureka dokazuje ovaj FIT recept kojim smo prepolovili kalorije. Otprilike jedan komad bureka iz pekare ima oko 700 kalorija, dok komad našeg FIT bureka ima 369 kalorija. Pogledajte recept...
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja u peći: 30 minuta
Upute za pripremu:
Junetinu pomiješati sa začinima te sitno nasjeckanim lukom i češnjakom. Lagano prepržiti na tavici na kokosovom ulju.
Premaz za pite se sastoji od smiksanih 100 ml bjelanjaka i 20 ml maslinovog ulja.
U vatrostalnu posudu slažemo slojeve kora, namažemo posudu s kokosovim uljem te slažemo 3 do 4 kore jednu na drugu, namažemo premazom te dodajemo sloj mesa. Ponavljamo još dva puta istu proceduru.
Po vrhu smo namazali istim premazom zato što volimo hrskavu koru dok vi možete premazati vrhnjem i jajima.
Cijeli burek sadrži 3320 kalorija.
Podijelili smo smjesu na 9 komada.
1 komad sadrži:
- 369 kalorija
- 30,5 g proteina
- 24,9 g ugljikohidrata
- 16 g masti
Recept by Nikola Jurković