Fit ćuftice za fit ručak!
Imate li svoj način za pripremu ćufti? Svi ih volimo, na ovaj ili onaj način, a sada imamo i FIT recept za ćufte u kojemu će uživati cijela obitelj. Ovaj recept možda nije najbrži koji ste vidjeli, ali su zato ćufte mekane i fine. Isplati se probati ih, a recept te čeka u nastavku.
Upute za pripremu:
- Usitniti integralni tost i dodati 150 ml mlijeka. Sve dodatno izdrobiti vilicom da se dobije kompaktna smjesa i ostaviti smjesu 10 min.
- Nakon što istekne tih 10 min, dodati 1 jaje u smjesu i 500 g mljevene junetine, promiješati i začiniti začinima označenima zvjezdicom (ili po vlastitom ukusu.)
- Na maslinovom ulju lagano pirjati 2 usitnjena luka, dodati prstohvat himalajske soli, nekih 15ak minuta. Poprženi luk ostaviti 2-3 min u tavi, a potom ga dodati u formiranu smjesu s mljevenim mesom. Smjesi dodati mljeveni dvopek, preklopiti je prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na 20 minuta.
- Nakon 20 minuta, izvaditi smjesu iz hladnjaka, rukom formiramo ćufte u okrugli oblik i uvaljamo ih u pirovo brašno. Cijelu smjesu potrošiti na ćufte i slažemo ih na tanjur.
- Na ulju popržimo lagano sa svih strana ćuftice, otprilike 5 minuta. Izvadimo ćufte sa strane na tanjur nakon što smo ih popržili, a u ulje na kojemu su se pržile, dodamo 30 g pirovog brašna, 20 sekundi ga lagano pustimo u ulju i dodamo 1,2 l mlake vode i po želji malo soli ili začina.
- Promiješamo sve u dubokoj tavi i dodamo pasiranu rajčicu i 3 dcl mlake vode. Zatim dodajemo ćufte.
- Sve zajedno pospemo malom žličicom eritrita. Poklopimo i ostavimo 35-40 min da se kuhaju u umaku.
- Poslužiti s pire krumpirom ili prilogom po izboru.
- Voila! Dobar tek :)
Dobili smo 15 FIT ćufti, a jedna ćufta ima sljedeće nutirtivne vrijednosti:
- 136 kalorija
- 8,6 g proteina
- 10,3 g ugljikohidrata
- 5,5 g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone