Homemade pohani pileći medaljoni za prste polizati!
Ukusni pileći medaljoni kao izvrsna ideja za obrok kako velikih, tako i mlađih ljubitelja piletine. Klasik koji svi obožavaju, a mi smo se upustili u novi recept u #proteonekuhinji i dodali sjemenke za promjenu pa će recept biti još primamljiviji. Umjesto u dubokom ulju, ovi pileći medaljoni se peku u pećnici, bitna razlika također.
Dakle rekli smo da nema klasičnog pohanja, nego se peku u pećnici, ali svejedno će vaši pileći medaljoni imati hrskavu koricu. To smo postigli valjajući ih u zobene pahuljice i nakon toga mješavinu sjemenki. Mješavina sjemenki koja se sastoji redom od: Sjemenke lana koje su jedna od najstarijih ljudskih namirnica, bogate su i topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom. Zatim bučine golice koje sadrže oko 46% masnoća većinom nezasićenih masnih kiselina. Također sadrže i oko 25% bjelančevina te nešto manje ugljikohidrata. Ali su zato izvrstan izvor Zn, Ca i K. U našoj mješavini sjemenki nalaze se još i sjemenke sezama koje su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Te suncokretove sjemenke, bogate zdravim nezasićenim mastima, proteinima i desetinama različitih nutrijenata.
Osim ove naše kombinacije sjemenki možete napraviti svoju prema tome koje sjemenke imate doma već, ili kupite već napravljenu mješavinu sjemenki koja se sastoji od sjemenki suncokreta, lana i sezama. Dostupnu na linku.
Brzi i jednostavan recept za napraviti bolju i zdraviju verziju homemade pilećih medaljona koje svi obožavaju u nastavku...
Upute za pripremu:
- Prethodno zagrijati pećnicu na 170 ° i poprskati lim za pečenje s kokosovim uljem u spreju.
- Narezati pileća prsa na trake odnosno manje komade.
- Sitno mljevene zobene pahuljice stavite u blender te miksajte dok ne postignete skoro po brašnastu strukturu. Isto učinite sa sjemenkama, napravite mješavinu sjemenki (lanenih, suncokretovih, bučinih te sezamovih) te ih kao zobene miksajte u blenderu da ih usitnite da bi dobili „crunchy“ iliti ga hrskavu koricu na mesu. Bjelanjke uliti u posebnu zdjelicu.
- Sada umačite pileće trake/komade redom: u bjelanjke, zatim zobenu smjesu pa zatim u miks sjemenki, i slažite trakice/komadiće piletine na lim za pečenje. Nakon što to učinite, stavite lim za pečenje u pećnicu 30-35 minuta okrećući pileće trakice/komadiće na pola puta kroz pečenje.
- Nakon 30-35 minuta izvadite iz pećnice i uživajte!
Prijedlog: Piletinu kombinirajte s Ketchup umakom bez kalorija ili BBQ umakom bez kalorija.
Pileći medaljoni i nutritivne vrijednosti:
- Proteini~ 120g
- Ugljikohidrati~ 60g
- Masti ~ 10g
- Kalorije~ 833 kcal