Kremasti visokoproteinski ručak koji će osvojiti i najveće gurmane!
Recept za visokoproteinski ručak bez mesa, čudno ili..? Nije kada je tu losos! Danas donosimo nešto drugačiji recept, koji po svemu može ići na jelovnike najboljih restorana, dok s druge strane ga možete doma jednostavno pripremiti. Naravno, naglasak je na nutritivnom bogatstvu koje ovaj ručak pruža, uz beskompromisni okus!
Izuzetno hranjiva cvjetača glavni je sastojak današnjeg recepta. Uz visokoproteinsku tjesteninu i losos daje savršenu dozu svih dnevno potrebnih hranjivih tvari. Također, cvjetača je izuzetno niskokalorična namirnica - u 100g sadrži svega 25 kalorija. Zbog toga je posebno korisna za osobe koje žele izgubiti višak kilograma, jer osigurava zdravi niskokalorični obrok pun vitamina i minerala. Dok visokoproteinska tjestenina sadrži veliku količinu proteina i sve esencijalne aminokiseline koje su vrlo važne za rast mišića. Obrok za deset!
Upute za pripremu
- Bijelu cvjetaču operemo, dok stavimo vodu u lonac kuhati. Jednom kad je prokuhala voda stavimo cvjetaču i 2 komadića očišćenog đumbira u vodu i kuhamo 15ak minuta. Dok se tako kuha jedan dio cvjetače, pripremimo protvan za pečenje i obložimo ga papirom za pečenje i posložimo drugi dio cvjetače (zelenu i ljubičastu cvjetaču) na protvan za pečenje, te pošpricamo maslinovim uljem u spreju i stavimo peći u pećnicu na 15ak minuta na 200°C.
- Za to vrijeme posprejamo i zagrijemo maslinovo ulje na tavici za pečenje, i stavimo peći losos. Začinimo ga timijanom i crnim paprom te tako ispečemo komad našeg lososa.
- Dok smo ispekli losos, cvjetača u loncu se skuhala, i sada ju procijedimo. Vodu u kojoj se kuhala ne bacamo, nego samo ubacimo našu visokoproteinsku tjesteninu (i posolimo) unutra na 8-10 minuta da se skuha. Dok se tjestenina kuha, skuhanu cvjetaču sada preselimo u zdjelicu i štapnim mikserom usitnimo sve do kremaste konzistencije.
- Za par minuta je sve gotovo, i možemo servirati. Pomiješamo kremastu cvjetaču, tjesteninu, istrgamo losos na komadiće i pomiješamo, te dodamo ispečenu šarenu cvjetaču po vrhu. Dobar tek!