Pečene paprike kao FIT ručak, neodoljivo! Punjene naravno.
Danas za ručak radimo punjene pečene paprike! Da, osim što du punjene i pečene su, dakle ne može da ne valja. Šalimo se, odlične su jer pečenje povrća u pećnici ili na roštilju daje posebnu aromu i poseban okus povrću, a paprike su idealan primjer. Nećemo vam odmah otkriti čime su punjenje, nego pogledajte u nastavku recept za naš FIT ručak: punjene pečene paprike.
Krenimo s paprikama koje smo koristili ludih boja i još luđih nutritivnih vrijednosti. 100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija. Odnosno, što je paprika zrelija, više ima vitamina i minerala. Ali, jeste li znali da paprika sadrži 4 puta više vitamina C od naranče i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida? Niste sigurno ;) Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice. Također ono što će nekolicinu zanimati: Zbog niskoga udjela kalorija i bogatstva vitamina i minerala, paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete.
Dakle, paprika ide u pećnicu! Pečenjem ćemo dobiti djelomično hrskavu papriku s posebnom slatkoćom koju samo ona ima. Kod pečenja se pojačava prirodna slatkoća paprika, još dodamo punjenje i imamo cijeli FIT ručak!
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja u peći: 25 minuta
Upute za pripremu:
Paprike očistiti i prerezati do 2/3. Posložiti na pleh da stoje uspravno. Punimo svaku smjesom razmućenih jaja i začina. Ostatak ide još odrezani dio paprike (1/3 paprike narezana na kockice). Jedna je punjena sitno nasjeckanim špekom i šunkom. Druga je mozzarellom. Treća samo jajima i začinima.
Stavimo peći na 180°C oko 25 minuta.
Obrok je dovoljan za dvije osobe te se može jesti idealno kao ručak ili večera.
Ako podijelimo ovaj recept za pečene paprike na 2 osobe, jedan obrok sadrži:
- 361 kaloriju
- 30,1 g proteina
- 9,9 g ugljikohidrata
- 21,8 g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone