Ukusni krumpir napravljen na drugačiji način – zdraviji način!
Često ćemo u Fitness svijetu čuti kako krumpir nije poželjna namirnica. Zašto? Jer se smatra namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krumpir nije pogodan za mršavljenje. Međutim to nije istina.
Provedena su istraživanja o utjecaju krumpira na tjelesnu težinu. Osobe koje su tijekom 6 tjedana svakodnevno konzumirali 7-9 krumpira zapravo se nisu debljale, nego mršavjele! To se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krumpir u prosjeku sadrži 100-120 kalorija – 2,5 puta manje nego kruh).
Ali, to se ne odnosi na nezdrave pripreme krumpira! Ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća. Međutim, krumpir kao namirnica je jedna od najstarijih namirnica i u potpunosti nema brige za zdravlje kada pričamo o krumpiru. Dapače, njegov nutritivni sastav je fantastičan i izgleda ovako.
Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu, ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine, sadrži više kalija nego banana, sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća, sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna, dobar je izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina, ne sadrži masnoće i kolesterol, a tek nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C.
Zato ne ustrajte s ovim receptom za krumpir pripremljen na jedan od ukusnijih načina, sa slaninom i maslinovim uljem. Koristili smo maslinovo ulje u spreju koje ne sadrži gotovo nikakve masti, kalorije ni kolesterol u preporučenoj dozi serviranja (doza serviranja je 1/4 sekunde raspršivanja ili 0,25g te ista sadrži 2 kalorije).
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja u pećnici: 60 minuta
Upute za pripremu:
Krumpire oprati te cijele (ne guliti) narezati na tanke ploške. Ostaviti u posudi na 15 minuta da se iscijedi sva voda.
Marinirati sa soli, paprom, ružmarinom i maslinovim uljem.
Postavimo trakice slanine te poredamo što gušćim redoslijedom ploške krumpira po njoj. Zarolamo i slažemo na prethodno nauljen kalup za muffine.
Pečemo 40 minuta na 200°C prekrivno aluminijskom folijom te još 20 minuta bez folije da se zapeče. Poslužiti toplo uz glavno jelo.
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone