Riblji specijalitet iz Proteone kuhinje: Tuna steak uz zdravi prilog
Čak i na one dane kada postimo, ne moramo jesti monotono nego zdravo i ukusno! Smisli smo jedan takav riblji specijalitet u Proteone kuhinji i napravili idealan meni za nadolazeći Veliki petak ili zapravo svaki drugi dan kada se poželite tune! Pogledajte recept za tuna steak u nastavku.
Općepoznato je da je riba zdrava i zbog toga stručnjaci preporučuju da bi u svrhu očuvanja zdravlja ribu trebalo jesti barem dva puta tjedno. Tuna svakako spada među ribe koje svrstavamo na vrh ljestvice prema svom nutritivnom sastavu, a tome je tako jer je tuna odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. Može poslužiti kao zamjena za meso, a dosadašnja istraživanja su pokazala da može poboljšati zdravlje cjelokupnog organizma i smanjiti rizik od nastanka niza bolesti.
Nutritivni profil tunjevine govori kako prvo o proteinima odnosno koliko obiluje proteinima. Na 100 grama tunjevine ima, oko 24 grama proteina. Pored proteina, tunjevina je vrlo bogata mineralima i vitaminima. Jedan komad pečene tune na dnevnoj bazi unosa, je odličan izvor kompleksa B vitamina, posebno niacina (vitamin B3), kobalamina (vitamin B12) i piridoksina (vitamin B6), a sadrži u tiamin (vitamin B1) te riboflavin (vitamin B2). Odličan je izvor vitamina D, odnosno zadovoljava oko 23% dnevnih potreba za vitaminom D.
Dalje, veoma je bitno reći kako tuna obiluje nezasićenim masnim kiselinama (omega-3 masne kiseline) koje smanjuju razinu kolesterola, poboljšavaju elastičnost stijenki krvnih žila i tako pomažu u regulaciji krvnog tlaka i smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila.
U slučaju da Vam tuna nije favorit među ribama, nakon ovog recepta bi mogla postati, a ako ne želite ni probati pogledajte recept s oradom: Fit ručak bogat zdravim mastima: Orada s prilogom
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja na tavi: 5 minuta
Upute za pripremu:
Tunu začiniti te premazati kistom s bjelanjkom. Marinirati u posudi s miksom bijelog i crnog sezama tako da pokrijemo cijelu površinu tune.
Peći 2-3 minute sa svake strane dok sezam ne dobije zlatnu boju.
Špinat prokuhati i nakon toga ocijediti.
Po vlastitom izboru batat se može skuhati ili ispeći.
Ovaj obrok s tuna steak-om sadrži:
- 590 kalorija
- 87,2 g proteina
- 26,7 g ugljikohidrata
- 13,8 g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone