Domaće energetske pločice u samo 3 koraka!
Domaće energetske pločice napravljene u samo 3 jednostavna koraka! Ove pločice su veganske, paleo, bez žita i bez glutena. Savršeno za snack u pokretu ili zdravi desert. A recept vas čeka u nastavku.
Ne sadrže ulje, brašno i napravljene su s jednostavnim, zdravim sastojcima! Zovemo ih indijske jer sadrže ni više ni manje nego indijske oraščiće.
Drugi važan sastojak kojeg treba iskoristiti u ovo doba godine su SUHE SMOKVE! I zato nam ne treba med ili šećer, imamo smokve.
Brza priprema u 3 koraka je također zašto volimo ovaj recept. Trebamo samo nasjeckati i usitniti sastojke u procesoru za hranu, postaviti u kalup i otopiti tamnu čokoladu kao gornji sloj!
A idealne su za mnogo toga, kao npr. energija prije ili poslije treninga, zdravi desert, doručak to go, ponijeti kao snack na posao jer su idealne za spakirati i nositi.
Upute za pripremu:
- Postavite papir za pečenje na kvadratni kalup za pečenje. Staviti na stranu. Stavite indijske oraščiće, kokos, sol, vaniliju i smokve u procesor za hranu. Pomiješajte dok sve nije dobro izmiješano, ali ne da postane pire. Lagani, sitni komadići trebaju ostati. Prebacite smjesu u kalup za pečenje i dobro pritisnite. Pogledajte bilješke ako ih ne dobijete dobro.
- Dok ste mješavinu smokvi i indijskih postavili u kalup, rastopite tamnu čokoladu. Stavite tamnu čokoladu u mikrovalnu zdjelicu ili na vatri na štednjaku. Zagrijati dok se ne rastopi. Oko 60-90 sekundi u mikrovalnoj miješajući na pola puta.
- Zatim sipati čokoladu preko smjese u kalupu i ravnomjerno rasporediti da pokrije sve. Ako mislite da trebate više tamne čokolade za pokrivanje, rastopite dodatno ¼ šalice. Posipajte dodatni kokos po vrhu čokolade (ravnomjerno). Stavite u zamrzivač 20 minuta ili u hladnjak na nekoliko sati. Nakon što otvrdnu, izvadite iz hladnjaka. Nasjeckajte u pločice i zamotajte svakog u foliju kako biste ih samo mogli zgrabiti iz hladnjaka kada Vam zatreba. Ili pohranite u spremniku koji je nepropustan.
*Bilješke
Ako tijesto nakon miješanja nije dovoljno ljepljivo dodajte meda ili javorovog sirupa. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte žlicu kokosovog brašna. Sve ovisi o smokvama kakve su pa morate vidjeti sami.