Proteinska rolada: blagdanska slastica s notama tiramisua
Proteinska rolada iz #proteone kuhinje je idealna čokoladna slastica za ove blagdane. Rolada koja se tradicionalno priprema u Švicarskoj, u našoj kuhinji postala je proteinska rolada. Pogledajte recept u nastavku.
Vrijeme za pripremu: 40 minuta
Upute za pripremu:
Biskvit
- Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, te napraviti šlag od bjelanjaka, dodati zaslađivač u 2 navrata po 25g te miksati do kremaste smjese.
- U žumanjke dodati zaslađivač (30g) i miksati do kremaste teksture, zatim dodati bademovog mlijeka (30ml), kakao prah i whey proteine (može i bademovo/zobeno brašno kao alternativa). Sve dobro promiješamo da se poveže, uliti još mlijeka te dodavati po 1/3 smjese bjelanjka i lagano miješati dok se sve ne sjedini.
- U pleh za pečenje (papir je pošprican kokosovim uljem) ulijemo smjesu te pečemo oko 15tak minuta na 175°C.
- Ostavljamo po strani da se ohladi te lagano premažemo toplim bademovim mlijekom površinu kore da se upije i malo omekša.
Krema u proteinskoj roladi
- Posni sir, zaslađivač te kavu sjedinimo.
- Pola smjese je za obični premaz, pola je za okus kave. (instant kavu pomiješamo sa zagrijanim mlijekom).
Rolanje
- Na biskvit ravnomjerno namažemo prvu kremu, zatim na tu mažemo kremu okusa kave.
- Zarolamo u kuhinjsku krpu ili u prozirnu foliju kako bi se rolada stisnula. Proteinska rolada ide u hladnjak na 2h da se stisne.
Krema na roladi
- U 100g posnog sira dodajemo 15g whey proteina, zaslađivač i 3 žličice Proteinelle.
- Premažemo po roladi te posipamo kakao prahom.
Bilješke
- Proteinella je alternativa, može se dodati rastopljena čokolada bez šećera ako želite, ili neki drugi proteinski namaz koji možete pronaći ovdje.
- Rado ćemo podijeliti vaše fotografije na Instagramu pod #proteonekuhinja :)
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone