Nije dubrovačka, ali je proteinska rožata koja će vas jednako oduševiti!
Slastica koja je dio dugogodišnje hrvatske tradicije zaslužuje svoju proteinsku verziju. Prvi zapisi o ovoj široko poznatoj slastici, sežu iz vremena Mletaka, a osim jednostavne pripreme i fantastičnog okusa, sastav namirnica je iznimno skroman. Sve to zajedno su razlozi njezinog opstanka na ovim prostorima tako dugo. Zato u nastavku, za sve ljubitelje rožate koji su ujedno i ljubitelji zdrave (proteinske) prehrane, donosimo našu verziju: Proteinska rožata!
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Upute za pripremu:
- Jaja, 5 žlica eritrita, prstohvat soli (rum, aromu vanilije, koricu naranče dodati po želji) izmiksati i dodati mlijeko.
- Smjesu uliti u kalup (Ili male vatrostalne posude) te staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C i peći 45 minuta.
- Staviti kalup u dublji pleh za pečenje te napuniti vodom da kalup bude do pola okružen vodom.
- Kad je korica svjetlo smeđa, rožata je gotova.
Preljev:
- Umjesto klasičnog karameliziranog preljeva od šećera napravili smo našu verziju: U maloj posudi dodati proteinski prah od vanilije te razmutiti u kremasti preljev, dodati smeđi šećer kako bi izgledao kao karamel.
- Nakon što je rožata pečena, preliti karamel po rožati i ostaviti u hladnjaku da se stisne.
Cijela proteinska rožata ima 596 kalorija, a ako ju podijelimo na 10 manjih kriški, jedna ima sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 60 kcal
- 5,3 g proteina
- 2,8 g ugljikohidrata
- 3 g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone