Proteinska štrudla od vanilije
Ova zdrava, visokoproteinska alternativa okusa je istog kao i obična štrudla na koju smo navikli. Ne šalimo se! Sa samo 200 kalorija i 11 grama proteina, proteinska štrudla od vanilije savršena je niskokalorična opcija za slatkoljupce. Recept te čeka u nastavku.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 25-30 minuta
Upute za pripremu:
Prvi fil - Rižin griz
- Za početak je potrebno napraviti rižin griz. Moj savjet te najbrži put je putem mikrovalne pećnice.
- U posudu usuti vode 2 prsta više od razine 50g rižinog griza, zagrijati na maksimalnoj jačini (600 – 800 W) oko 5-6 minuta.
- Dodati 100ml bjelanjka te 25g wheya, miješati pjenjačom dok se ne sjedini sve u gustu smjesu bez grudica.
Drugi fil - Puding
- Klasično skuhamo puding po uputama na pakiranju, 800ml mlijeka zagrijavamo dok ne prokuha, a u ostatku od 200ml pjenjačom miješamo 25g whey proteina, 100g prirodnog zaslađivača i puding dok ne razbijete sve grudice.
- Kada je mlijeko prokuhalo dodamo smjesu pudinga i proteina te miješamo dok se ne zgusne. Ostaviti po strani da se hladi (paziti da se ne stvori korica).
- Zagrijati pećnicu na 180°C.
- Kore podijeliti na 4 lista. Na prvi list mažemo prvi fil, smjesa rižinog griza, jako tanko te razmažemo ravnomjerno, ponavljamo radnju dok ne dođemo na 4 list.
- Na 4. list, uz početak ruba dodamo drugi fil, smjesu pudinga te zarolamo.
- Ponoviti istu radnju dok ne potrošimo sve listove. To je jedna študla, a mi smo ih napravili ukupno 3.
- S kistom premazati štrudle malo bjelanjkom.
- Na plehu za pečenje obloženim papirom za pečenje poslagati štrudle te peći otprilike 25-30 minuta.
- Ohladiti bar 2-3h te posipati prirodnim zaslađivačem/eritritom u prahu.
Ova proteinska štrudla se može jesti topla ili hladna, kako god vam je draže :)
Naše 3 štrudle smo podijelili na 12 komada ukupno, a jedan komad proteinske štrudle ima sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 201 kaloriju
- 11,4 g proteina
- 38,3 g ugljikohidrata
- 1,1 g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone