Recept za FIT slanu grickalicu: Prženi slanutak!
Vjerujemo da ste navikli na slanutak u obliku hummusa (namaz od slanutka) i falafela (pržene kuglice od slanutka), ali vrijeme je da se to promijeni ovim receptom! Želiš ukusnu, ali zdravu grickalicu dok gledaš film? Prženi slanutak je za tebe!
Slanutak volimo jer je fin, a osim toga on spada također među najzdravije namirnice, za koju se kaže da je i posebno pogodna za dijabetičare. Pa zašto ga volimo? Zbog njegovog nutritivnog sastava na prvom mjestu naravno, dakle predstavlja redom:
- bogat izvor nutrijenata
- ima niski glikemični indeks
- sadrži puno proteina
- smanjuje kolesterol
- pogodan za dijabetičare
- sprečava bolesti srca.
Dosta priče..recept u nastavku!
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme pečenja u pećnici: 45 minuta
Upute za pripremu:
- Slanutak ostaviti preko noći preliven vodom da se namoči, a najmanje 12h. Sutradan slanutak ocijediti te s krpom osušiti.
- Na pleh za pečenje rasporediti slanutak i peći oko 30tak minuta, a zatim izvaditi van.
- U posudi promiješati ulje i začine, dodati slanutak te marinirati.
- Vratiti u pećnicu na dodatnih 15tak minuta.
- Poslužiti toplo ili hladno.
Idealan niskokalorični međuobrok uz seriju, film ili odmor.
Ovako pečen slanutak na 100 g sadrži:
- 108 kalorija
- 15 g proteina
- 8,6 g ugljikohidrata
- 5,2 g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone