Top 5 recepata za božićne FIT kolačiće!
Blagdansko vrijeme obično označava prežderavanje super finom hranom. U onaj dio glavnog jela, tradicionalni dio, purica i mlinci, nećemo dirati jer je savršen takav kakav je. Ali onaj dio koji slijedi nakon glavnog jela, a to je desert i slastice, može biti zdraviji nego što je bio do sada. Donosimo top 5 recepata za zdravije, proteinske, slasnije,...slastice koje će svi gosti obožavati (ako ih vi ne pojedete prije ;))
1. Fitness vanilin kiflice
Upute za pripremu:
- U većoj zdjelici pomiješamo brašno, šećer od breze, eritrit i mljevene bademe. Onda ćemo dobiti kruto tijesto koje ćemo staviti u hladnjak na 20-30 minuta kako bi bilo još bolje.
- Zatim ćemo odvajati komadiće tijesta od kojih najprije radimo svitak, a zatim iz njega oblikujemo kiflicu.
- Stavljamo ih na lim za pečenje, obložen prethodno papirom za pečenje i stavimo peći na 150 ° C oko 20-25 minuta (sve dok rubovi kiflice ne dobiju zlatnu boju).
- Nakon pečenja, pustimo ih da se ohlade i na kraju ih posipamo vanilin šećerom.
2. Puding vrećice
Upute za pripremu:
- Prvo, napravimo puding od vanilije prema uputama.
- Zatim podijelimo lisnato tijesto u 16 jednakih dijelova.
- Svaki od osam komada namažemo čajnom žličicom pudinga i pola čajne žličice džema.
- S drugih osam komada tijesta pokrijemo namazanih osam komada i pritisnemo rubove vilicom kako bismo spojili gornji i donji dio tijesta.
- Stavimo na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, umutimo jaje i premažemo ih jajetom, i stavimo peći na 170 °C oko 20-25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
3. Čokoladna rolada s malinama
Upute za pripremu:
- Stavimo čokoladu i maslac u mikrovalnu pećnicu, dodamo šećer i promiješamo.
- Bjelanjke odvojimo od žumanjaka i stavimo sa strane. Žumanjke umiješamo u čokoladu i dodamo brašno i prašak za pecivo i dobro promiješamo. Vodu dodajemo po potrebi, ne previše tako da tijesto nije previše rijetko, ali ni previše gusto. Na kraju, dodamo bjelanjke. Prelijemo u kalup za pečenje, duboki i duguljasti, i pečemo 10-15 minuta na 175°C.
- Sada, u mixeru pomiješamo sve sastojke za kremu, osim malina.
- Nakon što smo ispekli tijesto, omotamo ga u čistu krpu i polako kotrljamo i režemo. Pustimo da se ohladi.
- Kad se tijesto potpuno ohladi, razmazujemo kremu od sira i posipamo malinama. Zamotamo tijesto zajedno s punjenjem i ostavimo da stoji.
- Konačno, možemo preliti preljevom od čokolade, ohladiti i poslužiti.
4. Božić od kokosa
Upute za pripremu:
- Pomiješamo sve sastojke zajedno i stavimo u hladnjak ili zamrzivač.
- Od čvrste mješavine napravimo kekse i stavimo bademe unutra.
5. Proteinski medenjaci
Upute za pripremu:
- Prvo, pomiješamo brašno s praškom za pecivo, proteinima i đumbirom.
- Rastopimo kokosovo ulje, dodamo maslac u spreju i pomiješamo te pustimo da se ohladi.
- Zatim pomiješamo ulja s jajetom i medom i dodamo u smjesu brašna.
- Zamotamo tijesto u foliju i stavimo u hladnjak preko noći ili barem na jedan sat.
- Nakon hlađenja, podijelimo tijesto u dvije polovice, odvojimo i izvaljamo valjkom.
- Konačno, sa željenim kalupima radimo kolačiće i stavljamo na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, premažemo umućenim jajetom i pečemo na 200 °C otprilike 5-10 minuta.