Unaprijedili smo bakin recept i napravili PROTEINSKE ŠNENOKLE!
Jeste li ikada čuli za šnenokle? Ili je to Vama dobro pozant desert iz djetinjstva? Kako god, mi smo se sjetili šnenokli i napravili ni više ni manje nego proteinske šnenokle. A za ovaj recept vam je potrebno svega 5 sastojaka i 25 min!
Za sve one koji nisu nikada čuli za njih, da objasnimo što su šnenokle. Šnenokle su pjenasti desert od jaja. Ukusna delicija koja potječe izvorno iz Austrije, ali se u Zagrebu toliko već udomaćila da se može nazvati i Zagrebačkim desertom. Desert koji su bake pripremale kao iz šale, a sada ćemo objasniti postupak pa možete i sami probati. Zapravo se radi o jednostavnom desertu bi rekli, jer sve što Vam je potrebno su sastojci koje uvijek imate doma, nekoliko jaja, mlijeko, zaslađivač i proteini.
No koliko god nešto bilo jednostavno ne znači da uvijek i svima uspije. Iako je priprema posve jednostavna, često se zna dogoditi da šnenokle ne uspiju i zato su ovdje dva savjeta. Dakle, osnovno pravilo za kuhanje žličnjaka od bjelanjaka jest da se ukuhavaju u kipuće mlijeko (ili vodu ako vam je tako draže) i da se kuhaju jako kratko (cca 1/2 min) sa svake strane, jer ako ih kuhate samo malo duže, pretvorit će se u gumasti čvarak od bjelanjaka. Nadalje, za kremu doista nema puno filozofije…potrebno je samo uz neprestano miješanje ukuhati žumanca i zaslađivač s malo proteina te kuhati 5-10 minuta dok se krema ne zgusne. I to je to!
Šnenokle su idealna slastica za svaku situaciji kada vam se jede nešto fino i slatko, a u kući imate samo jaja, mlijeko i proteine. Brzo su gotove, a rashlađene i poslužene u čašice te posipane s malo čokolade ili kakvog preljeva, postaju istinski gurmanski doživljaj. Sviđaju se svim, i mali i velikima, a kako se i ne bi nekome sviđali ovi bijeli oblačići u gustoj kremi od vanilije? Pogledajte recept.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Upute za pripremu:
Bjelanjke smiksati u šlag (dodati 40g zaslađivača i prstohvat soli u pjenu).
Ostatak zaslađivača ćemo dodati u žumanjke te miksamo sa whey proteinima. Ostavimo po strani do daljnjega.
U uzavrelo mlijeko dodajemo žlicom (žličnjaci) bjelanjke te ih kuhamo 20tak sekundi sa svake strane, izvadimo ih da se ohlade.
Ostatak mlijeka iskoristimo za žumanjke, dodajemo 150ml u smjesu te prokuhamo dok ne dobijemo kremasti preljev.
Poslužimo toplo ili hladno, u posudu prvo idu bjelanjci pa prelijemo kremom, možemo ukrasiti s tamnom čokoladom ili preljevom bez dodanog šećera.
Sveukupna smjesa je za 3 obroka.
Jedan obrok sadrži:
- 170 kalorija
- 19,5g proteina
- 2,3g ugljikohidrata
- 8,9 g masti
Recept by Nikola Jurković, Chef at Proteone