Recept za zdrave grickalice: Hrskavi čips od tikvice
Gric, gric...grickalice. Tko ih ne voli? Uz dobru seriju, utakmicu ili film, kad se skupi društvo... Ali, problem je kada su te grickalice, koje smo obično kupovati u dućanima, nezdrave zbog silnih masti u kojima se pripremaju. E sada, pripremite se jer imamo super vijesti! Osim što kod nas u ponudi možete pronaći proteinski čips u raznim okusima, proteinski kikiriki, proteinske bombone i čokolade, koji predstavljaju zdravije verzije omiljene grickalice, pripremili smo za vas i recept prema kojem možete sami napraviti domaći, hrskavi čips od tikvice!
Kako to da smo izabrali baš čips od TIKVICE?
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Predstavljaju odličnu namirnicu za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nismo gulili.
Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.
Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim.
Pogledajte: Kolagen premium plus 400g jagoda/malina - KFD nutrition
Da sumiramo, zdravstvene dobrobiti tikvica su: protuupalno djelovanje, povećavaju razinu energije, potpomažu mršavljenje, snizuju razinu kolesterola, čiste crijeva od toksina, sprečavaju bolesti prostate, poboljšavaju probavu, potiču libido, čine kožu zdravijom.
Sada kada znamo ono glavno o njima vrijeme je da pređemo na recept za čips od tikvice koji će vas oduševiti svojim okusom i hrskavošću!
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja u peći: 20 minuta
Upute za pripremu:
Tikvicu oprati (ne guliti koru), odrezati krajeve, narezati na ploške širine 5-10 mm.
U jednu posudu dodati sve suhe sastojke, a u drugu razmutiti jaje i bjelanjak.
Tikvice umočiti u jaja zatim u suhu smjesu te poslagati na pleh za pečenje. Ostaviti razmaka između tikvica kako se ne bi zalijepilo.
Pečemo 10 minuta na 220°C s jedne strane te okrećemo čips koji pečemo dodatno 10 minuta s druge strane. Izvaditi čim zarumene.
Poslužiti toplo, pojesti sve od jednom jer kasnije čips izgubi efekt hrskavosti. U slast!
Dobiveni čips od tikvice (35 komada) sadrži
- 339 kalorija
- 24,8 g proteina
- 34,8 g ugljikohidrata
- 10,6 g masti
Recept by Nikola Jurković. Chef at Proteone