ProteOne Facebook Instagram
Filtriranje

One to build it all

Whey of life

There can be only one

No excuses – be the one!

The chosen one

The one and only

Početna Savjeti Dodaci prehrani Astaksantin - antioksidans 6000 puta jači od vitamina C!

Astaksantin - antioksidans 6000 puta jači od vitamina C!

Astaksantin je karotenoid ružičasto-narančaste boje. U hrani se uglavnom nalazi u školjkama, lososu ili kalifornijskoj pastrvi. Astaksantin je jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa. Kakav učinak ima astaksantin? Kada dodatak astaksantina može pomoći?

Astaksantin - antioksidans 6000 puta jači od vitamina C!
Datum objave: 11.07.2022

Što je Astaksantin (Astaxanthin)?

Astaksantin je prirodni kemijski spoj koji pripada skupini karotenoida, baš kao i likopen iz rajčice i beta-karoten iz mrkve. No, ne nalazi se u povrću, već uglavnom u organizmima koji žive pod vodom - algama, školjkama, plodovima mora i ribama. Astaksantin je ružičasto-narančaste boje. Škampi, jastozi, lososi i flamingosi duguju svoju boju ovom pigmentu.

Astaksantin se ne proizvodi u ljudskom tijelu, ali je ključan za zdravlje. Snažan je antioksidans, a antioksidativna svojstva odgovorna su za njegove zdravstvene učinke. Astaksantin se često naziva "kraljem karotenoida". Istraživanja pokazuju da je to jedan od najsnažnijih antioksidansa pronađenih u prirodi. Sposobnost astaksantina u borbi protiv slobodnih radikala je 6000 puta veća od vitamina C, 550 puta od vitamina E i 40 puta od beta-karotena.

Astaksantin ima svojstva koja smanjuju upalu u tijelu. Smatra se da njegovo antioksidativno djelovanje može spriječiti određene kronične bolesti, zaustaviti starenje kože i smanjiti upale. Iako su istraživanja na ljudima ograničena, dostupni dokazi upućuju na to da astaksantin pozitivno utječe na zdravlje mozga i srca, fizičku izdržljivost kao i na razinu energije, pa čak i na plodnost. Čini se da esterificirani astaksantin ima najjača svojstva za promicanje zdravlja, što je njegov prirodni oblik biosinteze.

Izvori astaksantina

Najveće količine astaksantina prirodno se nalaze u algi Haematococcus Pluvialis koja proizvodi astaksantin do 3% suhe mase, a u uvjetima programiranog stresa i do 7%. Drugi izvori su alge Chlorella Zofingensis i kvasac Xanthophyllomyces Dendrorhous. Iz njih se ekstrahira astaksantin za farmaceutsku industriju i industriju dodataka prehrani, ali potražnja za ovom tvari je toliko velika da je potrebna sintetička proizvodnja. Sintetski astaksantin je jeftiniji za nabavu, ali je manje stabilan od prirodnog astaksantina.

U hrani se astaksantin nalazi u raznim vrstama rakova, posebno u škampima (3-15 mg/100 g), rakovima (15 mg/100 g), jastozima i rakovima (12 mg/100 g), lososu (0,44 g). mg/100 g) kao i kalifornijske pastrve (0,28 mg/100 g) iz hladnih morskih voda. Boja mesa uzgojenog lososa i pastrve puno je intenzivnija nego divljih jer se hrane hranom s dodatkom astaksantina.

Astaksantin - karakteristike i djelovanje

Zdravstvena svojstva astaksantina proizlaze iz njegova 4 glavna područja djelovanja – antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno i imunomodulatorno. Dodatak astaksantinu može pružiti prednosti u nekoliko aspekata zdravlja.

Astaksantin u kardiovaskularnom sustavu

Astaksantin može igrati važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i disfunkcija, kao i kao dopuna liječenju kardiovaskularnih bolesti. Bolest srca može biti posljedica mnogo različitih razloga, ali najvažniji su oksidativni stres i upala. Davanje astaksantina u dnevnoj dozi od 2 ili 8 mg sudionicima tijekom 8 tjedana u randomiziranom kliničkom ispitivanju pokazalo je smanjenje biomarkera oksidativnog stresa i upale, zajedno sa stimulacijom imunološkog sustava. Zbog svog protuupalnog djelovanja, astaksantin može zaštititi krvne žile od razvoja ateroskleroze, koja je uzrokovana kroničnom upalom niskog stupnja. Studije na životinjskim modelima pokazuju da astaksantin može smanjiti razinu 'lošeg' LDL kolesterola (lipoproteina niske gustoće), čije su visoke razine također čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti.

Poboljšanje stanja kože pripravcima s astaksantinom

Astaksantin primijenjen oralno i izvana na kožu može poboljšati njezino stanje ako je oštećena starenjem ili bolestima. Istraživanja pokazuju da astaksantin može pomoći u izglađivanju bora, smanjenju staračkih pjega i hidrataciji kože.

Starenje kože napreduje kao rezultat oštećenja strukturnih i funkcionalnih proteina. Oštećenje ovih struktura dovodi do proizvodnje reaktivnih intermedijera, stanične smrti i upalnog odgovora. Nadalje, UV zračenje značajno povećava pigmentaciju, stvaranje bora i imunosupresiju, uzrokujući ubrzano fotostarenje. Oštećenja DNK uzrokovana UV zračenjem mogu dovesti do mutacija, apoptoze ili maligne transformacije stanica. Astaksantin ima veliki potencijal u inhibiciji i poništavanju učinaka svih ovih procesa. Dokazano je da astaksantin inhibira kolagenaze, aktivnost matričnih metaloproteinaza, upalnih medijatora kao i indukciju reaktivnih kisikovih vrsta, što rezultira snažnim učinkom protiv bora i antioksidativnim djelovanjem. Nadalje, astaksantin može spriječiti imunosupresiju izazvanu UV zračenjem.

Astaksantin u prevenciji dijabetesa

Dijabetes tipa 2 snažno je povezan s oksidativnim stresom. Oksidativni stres uzrokovan hiperglikemijom može uzrokovati disfunkciju beta stanica gušterače i razne oblike oštećenja tkiva kod dijabetičara. Utvrđeno je da astaksantin može smanjiti oksidativni stres izazvan hiperglikemijom u beta stanicama gušterače, značajno poboljšati toleranciju glukoze, povećati razinu inzulina u serumu, sniziti razinu glukoze u krvi, što sugerira da astaksantin može imati blagotvorne učinke na funkciju beta stanica gušterače i može zaštititi od toksičnosti glukoze. Također je dokazano da astaksantin može ublažiti inzulinsku rezistenciju i poboljšati inzulinsku osjetljivost putem mehanizama koji uključuju povećani unos glukoze i kroz moduliranje cirkulirajućih razina adiponektina i lipida u krvi. Većina studija koja analiziraju učinke astaksantina na dijabetes provedena je na životinjskim modelima.

Utjecaj astaksantina na zdravlje mozga i živčanog sustava

Postoje značajni dokazi da je oksidativni stres jedan od bitnih čimbenika u patogenezi neurodegenerativnih bolesti – Alzheimerove, Huntingtonove, Parkinsonove ili amiotrofične lateralne skleroze – kao i da prehrana bogata antioksidansima može potencijalno smanjiti rizik od bolesti. Dokazano je da astaksantin može prijeći krvno-moždanu barijeru u sisavaca i može proširiti svoje antioksidativne učinke izvan te barijere, sprječavajući smrt neurona, unutarstaničnu proizvodnju reaktivnih vrsta kisika, povećavajući stabilnost membrana živčanih stanica.

Zaključak

Astaksantin je vrlo dobro proučena tvar u smislu sigurnosti. Prihvatljivi dnevni unos (ADI) postavljen je na 0,4 mg/kg tjelesne težine. Na primjer, za osobu od 50 kg, ADI astaksantina je 20 mg, a za osobu od 70 kg, ADI je 28 mg. Toksičnost astaksantina u studijama na životinjama nije se pojavila čak ni pri dozama do 40 mg/kg tjelesne težine, što je 100 puta više od ADI.

Potencijalne koristi od uzimanja astaksantina pokazane su u kliničkim studijama za doze u rasponu od 2 mg dnevno do 22 mg dnevno. Suplementacija astaksantina u ovim količinama potpuno je sigurna i netoksična.

Želiš još korisnih informacija? Prijavi se na naš newsletter, a uz odlične članke dobit ćeš i 10% popusta na prvu kupnju!

Newsletter

Prijavi se i ostvari popust od 10% na prvu kupnju!

Jednom tjedno ti šaljemo:
  • Posebne ponude i akcije
  • Savjete za trening
  • Savjete za prehranu
  • Zdrave recepte
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google AdWords
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel