Biljni proteini - razlike u odnosu na životinjske, i njihove prednosti
Biljni proteini su u zadnje vrijeme, i zbog dobrog razloga dobili na popularnosti. Ali o čemu se radi? Što to čini biljni protein novim izvorom proteina za toliko sportaša? Konkretnije, koje su glavne razlike između biljnih bjelančevina i životinjskih bjelančevina? Donosimo u nastavku.

Veći postotak aktivnih ljudi se opredjeljuje za biljnu prehranu i žele zdravije nagrade za mijenjanje prehrane. Biljni proteini su također zadobili poziciju na tržištu kao samostalan proizvod, kao čisti protein, bez kemijskih formula.
Naravno, ne moramo ni govoriti da biljke djeluju kao integralni dio našeg zdravlja i vitalnosti, dok i životinjski proteini također imaju puno toga za ponuditi. U nastavku pročitajte kako biljni proteini, a kako životinjski utječu na vaše cjelokupno zdravlje i koje su njihove dobrobiti.
Što je biljni protein?
Što su proteini? Proteini su velike molekule koje se sastoje od dugih lanaca aminokiselina. Osim što su proverbijalni građevni blokovi proteina, oni su također odgovorni za niz funkcija, poput repliciranja DNA, pokretanja molekula i kataliziranja metaboličkih reakcija. Razlikuju se na temelju njihovog slijeda aminokiselina.
Proteini su bitni u našoj prehrani, i budući da ne možemo sintetizirati sve aminokiseline potrebne za preživljavanje (ukupno 22), neke moramo unijeti kroz hranu. Postoji devet "esencijalnih aminokiselina" koje tijelo ne može proizvesti, a tu protein u prahu, kao dodatak prehrani uskače u igru. Hrana koja obiluje proteinima životinjskog podrijetla, kao što su meso, perad, riba, mlijeko, jaja i sir sadrži sve potrebne aminokiseline pa se životinjski proteini nazivaju kompletnim proteinima.
Nepotpuni izvor proteina je onaj koji je nizak u jednoj ili više esencijalnih aminokiselina. Na primjer, neki ključni biljni proteini često su niski u metioninu, triptofanu, lizinu i izoleucinu. Komplementarni proteini su dva ili više nepotpunih izvora proteina koji zajedno pružaju adekvatne i potpune količine svih potrebnih esencijalnih aminokiselina. Na primjer, i riža i grah su niski u pojedinim aminokiselinama, ali kada se kombiniraju, smatraju se potpunima.
Biljni proteini se smatraju nepotpunim proteinima sami po sebi. ALI!...prije nego što se odlučite za vrstu proteina, pogledajmo ih pobliže. Bademi, riža, soja, grašak i drugi biljni izvori kao proteini sadrže kvalitetne aminokiseline. Kao što je ranije navedeno, neki su manjkavi u određenim aminokiselinama, ali kada se kombiniraju s različitom zdravom hranom, točnije drugim izvorima bjelančevina, oni mogu postati odličan dodatak prehrani. Postoji mnogo drugih prednosti biljnih proteina kojih ćemo se spomenuti.
Budući da se nazivaju nepotpunim proteinima, mnogi biljni proteini nisu nužno bez bitnih aminokiselina, nego jednostavno imaju manji udio nekoliko specifičnih tipova aminokiselina. Dakle, kada jedete uravnoteženu prehranu koja je raznolika, profil aminokiselina biljnih proteina se dramatično poboljšava.
Koja je razlika?
Kao narod koji je u potpunosti usmjeren na prehranu životinjskim izvorima proteina, teško je uvjeriti ljude da su biljni proteini izvediv izbor za svakodnevnu upotrebu, a kamoli za sportski učinak. Pitanje koje se često postavlja vegetarijancima je: "Gdje dobivate svoj protein?".
Ali koje su realne razlike između ova dva izvora?
Da, životinjski proteini sadrže potpuniji profil aminokiselina, ali isto tako i uravnoteženi pristup bjelančevinama. S druge strane, prehranom koja uključuje široku paletu voća i povrća, imate dobre šanse za dobivanje dovoljno aminokiselina iz biljnih izvora. Dakle, ne morate naglasiti potrebu za određenim kombinacijama, samo treba jesti raznoliku hranu.
Prednosti biljnih proteina
Prehrana bogata biljnim proteinima također dolazi s bezbroj zdravstvenih prednosti. To može uključivati nižu tjelesnu težinu, niži krvni tlak i nižu razinu kolesterola u usporedbi s tradicionalnim prehranama koje uključuju životinjske izvore proteina i ugljikohidrata. Biljni protein također može smanjiti rizik od bolesti srca i može stabilizirati razinu šećera u krvi.
Na temu niže tjelesne težine, proteini na bazi biljaka obično daju osjećaj sitosti duže vremena i mogu pomoći u stabilizaciji razine energije. To sprječava mučenje s glađu, tako da gubljenje masnog tkiva postaje malo lakše.
Izvori biljnih proteina također sadrže mnoge ključne nutrijente kao što su protuupalni spojevi, vitalni vitamini, minerali, vlakna i antioksidativni fitonutrijenti poznati kod poboljšanja zdravlja bez viška kalorija.
Da sumiramo...
Konačno, često raspravljana tema biljnih proteina, da nisu potpuni, je prenapučena. Nije uvjet da dobijete sve potrebne esencijalne aminokiseline na jednom mjestu. Koristeći pravilo komplementarnosti proteina, možete imati koristi od hrane iz različitih izvora tijekom cijelog dana i postizanjem potpunog profila aminokiselina.
Dostupni biljni proteini u prodaji:
- Proteinski prah konoplje 1000g organski - Nutrigold
- Protein graška 1000g organski - Nutrigold
- Rižin protein 1000g organski - Nutrigold
- Proteinski prah bundeve 1000g organski - Nutrigold
- Proteinski prah kikirikija 1000g - Nutrigold
- Vegan Protein 500g jagoda – All Nutrition
- Gold Standard 100% biljni protein 684g – Optimum Nutrition: čokolada ili vanilija