CINK – i mala količina čini čuda
Cink je esencijalni mineral prisutan u svim organima i tkivima, kao i tjelesnim tekućinama. Ljudsko tijelo sadrži 2 do 3 g cinka, ponajviše u skeletnim mišićima i kostima, a u manjoj mjeri i u bubrezima, jetri, mrežnici oka, koži, prostati. Pa pogledajmo u nastavku više o ovom važnom mineralu.

Vitamin C tradicionalna je “zvijezda” u borbi protiv prehlade i gripe, no iznimno je moćan i cink! Jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom tijelu ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti, pa se preporučuje kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba. No održavanje imuniteta samo je jedan od brojnih blagotvornih učinaka cinka koji sudjeluje u aktivnosti više od 300 enzima, tvari koje omogućuju biokemijske procese u tijelu.
Cink u hrani
Pad imuniteta česta je pojava kod ljudi, a može se dogoditi iz mnogih razloga. U tom slučaju se mogu javljati česte upale i infekcije koje se ponavljaju, kronične infekcije, a oporavak od bolesti je duži i otežan ako je imunitet slab. Na pad imuniteta može utjecati pušenje, kronične bolesti, iscrpljenost i nedovoljno sna, fizički i psihički stres, nepravilna prehrana i nedovoljno kretanja te mnogi drugi razlozi. Kako bi ojačali imunitet, možete početi konzumirati veće razine cinka kroz hranu.
- mesni proizvodi: teleća jetrica, janjetina, govedina, piletina i puretina, svinjetina
- mliječni proizvodi: sir, mlijeko i jogurt
- ribe, kamenice, oštrige, rakovi, tuna, druge školjke
- integralne žitarice i pšenične klice
- jaja
- soja
- pivski kvasac
- sjemenke: sušene sjemenke lubenice, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, chia sjemenke
- orašasti plodovi: kikiriki, bademi i orasi
- povrće: krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, špinat, slatki krumpir, rajčice
- voće: avokado, banane, kivi, jagode, breskve
- kakao
Ovo su namirnice koje možete bez problema uvrstiti u svakodnevni jelovnik te ih kombinirati s raznim jelima.
Najkoncentriraniji izvor cinka su kamenice i općenito plodovi mora jer sadrže najviše cinka po serviranju. No, u modernoj zapadnjačkoj prehrani najviše cinka unosimo namirnicama koje se najčešće nalaze na jelovniku, a to su crveno meso i meso peradi, te u manjoj mjeri mlijeko i mliječni proizvodi.
Cink je nužan za osjete okusa i mirisa, kao i za dobar vid. U očnoj mrežnici visoka je koncentracija cinka koji održava razinu vitamina A, nužnog za stvaranje rodopsina - vidnog pigmenta za prilagodbu jačini svjetlosti. Manjak cinka narušava ravnotežu vitamina A, što može izazvati takozvano noćno sljepilo (otežanu prilagodbu očiju na tamu).
Posljedice nedovoljnog unosa cinka
Zahvaljujući činjenici da sudjeluje u mnoštvu metaboličkih reakcija deficit cinka može imati mnogobrojne posljedice.
Čak i malen deficit cinka može poremetiti aktivnost T-limfocita, a ozbiljan nedostatak nosi sa sobom oslabljen imunitet i česte infekcije. Gubitak teka, slab rast i razvoj u djece znaci su nedostatka cinka, kao i gubitak kose, slabije kognitivne sposobnosti, otežano cijeljenje rana. Probavni sustav, optimalna probava hrane kao i apsorpcija nutrijenata također bivaju pogođeni ako se prehranom ili dodacima prehrani ne osiguraju adekvatne količine cinka.
Muškarcima je bitan za zdravlje prostate i plodnost (najveća je koncentracija cinka u tijelu upravo u muškim spolnim organima), a ženama može olakšati (pred)menstrualne tegobe.
Lista namirnica bogata cinkom
1. kamenice – 90,8 mg (605 % dnevne vrijednosti)
2. teleća jetra – 11,2 mg (75 %)
3. sjemenke bundeve – 10,3 mg (69 %)
4. sjemenke sezama – 7,2 mg (48 %)
5. junetina – 4,9 mg (33 %)
6. pileća jetra – 4,0 mg (27 %)
7. bademi – 3,5 mg (24 %)
8. kikiriki – 3,3 mg (22 %)
9. svinjetina – 2,4 mg (16 %)
10. mliječna čokolada – 2,3 mg (15 %)
11. pileći batak – 1,8 mg (12 %)
12. grašak – 1,2 mg (8 %)