CLA - sve što trebate znati!
Konjugirana linolna kiselina odnosno skraćeno CLA je polinezasićena masna kiselina koja se nalazi u linoleinskoj kiselini, esencijalnoj masnoj kiselini koja se uglavnom nalazi u biljnim uljima. CLA je suplement za koji su zasigurno mnogi čuli ali zapravo ne znaju previše.

istraživanja pokazuju da CLA kao dodatak prehrani može u mnogo čemu pomoći svim sportašima, rekreativcima te zaljubljenicima u aktivan način života bez obzira kojim se sportom oni bave. CLA je također unikatna jer je nalazimo u hrani životinjskog porijekla te u hrani biljnog porijekla.
Što je zapravo CLA?
CLA je polinezasićena masna kiselina koja se nalazi u linoleinskoj kiselini, esencijalnoj masnoj kiselini koja se uglavnom nalazi u biljnim uljima. Linoleinska kiselina je najčešća omega-6 masna kiselina, koja se nalazi u velikim količinama u biljnim uljima, ali i u raznim drugim namirnicama u manjim količinama. Možemo zaključiti da je CLA tip polinezasićene omega-6 masne kiseline. No, unatoč tom što omega-6 masne kiseline izazivaju upalne procese u organizmu, s CLA je priča drugačija: antiupalna svojstva koja CLA ima u organizmu osiguravaju da se CLA ponaša kao omega-3 masna kiselina.
Ljudsko tijelo ne može stvoriti CLA, ali kako smo već rekli CLA se može dobiti iz raznih namirnica koje svakodnevno upotrebljavamo u određenim količinama.
Prednosti korištenja CLA
Michael W. pariški znanstvenik sa Sveučilišta u Wisconsinu u SAD-u pobudio je interes za konjugiranu linolnu kiselinu (CLA) kada je 1987. godine otkrio derivat linolne kiseline. Od tada se javlja interes za CLA i slijede mnogobrojna istraživanja o mnogobrojnim mogućim učincima te kiseline na ljudsko zdravlje.
- pozitivno utječe na ubrzanje rada metabolizma - za svaku aktivnu osobu i sportaša ovo je jako pozitivan učinak ako žele skinuti višak masnih naslaga
- poboljšava imunološki sustav
- pozitivno utječe na ubrzani rast mišićne mase
- pozitivno utječe na razinu kolesterola i triglicerida u tijelu
- pozitivno utječe na smanjenje inzulinske osjetljivosti
U posljednje vrijeme je došlo do smanjenog unosa CLA putem hrane. Zašto? Pokazalo se da drukčiji način uzgajanja krava rezultira s manje CLA u mlijeku i mesu. Za optimalnu količinu CLA u mlijeku je potrebno da krave provedu više vremena slobodno pasući na livadama, a ne da budu zatvorene hraneći se iz umjetnih hranilica. Možemo reći da se modernizacijom izgubila kvaliteta prirodnih namirnica.
Nuspojave upotrebe CLA
Negativni učinci CLA za sada nisu poznati, čak i kada se koristi duži vremenski period. prekomjerne količine CLA kao dodatka prehrani mogu izazvati proljev i slične tegobe.
CLA u prirodnom obliku
CLA se može pronaći u mlijeku i crvenom mesu, peradi, jajima i kukuruzovom ulju, ali kao što smo već rekli zbog modernog doba u kojem živimo sve manje nalazimo CLA u navedenim izvorima. CLA se također može pronaći u obliku suplementa.
Sadržaj CLA ( Konjugirana linolna kiselina ) u prirodnim izvorima
- janjetina - 5,6mg; 92%
- Kravlje mlijeko - 5,5mg; 92%
- Maslac - 4,7mg; 88%
- svježi sir - 4,5mg; 83%
- govedina - 4,3mg; 85%
- punomasni sir - 3,6mg; 93%
- piletina - 0,9mg; 84%
- svinjetina - 0,6mg; 82%
** navedene vrijednosti označavaju mg CLA u ukupnoj masnoći proizvoda te postotak CLA kao cis-9 i trans-11 izomera