Zašto i kada koristiti dekstrozu?
Dekstroza (glukoza) je jednostavan i brzo probavljiv ugljikohidrat s visokim GI (glikemijskim indeksom). Dekstrozu primarno koriste sportaši koji žele povećati mišićnu masu i težinu. A više pročitajte u nastavku.

Brzo probavljiv ugljikohidrat – dekstroza
Dekstroza (glukoza) je jednostavan i brzo probavljiv ugljikohidrat s visokim GI (glikemijskim indeksom). Glikemijski indeks je zapravo mjerna jedinica kojom brzinom ugljikohidrati ulaze u krvotok. Što veći glikemijski indeks, to se brže apsorbiraju ugljikohidrati. Dekstrozu koriste sportaši kako bi "isprovocirali" lučenje inzulina i nadomjestili glikogen u mišićnim stanicama koji se gubi prilikom fizičke aktivnosti. Budući da dekstroza ima izrazito visok GI, osim što "vodi" glukozu do mišićnih stanica, jednako tako povlači i proteine, aminokiseline i ostale esencijalne nutrijente.
Kako dekstroza djeluje?
Za vrijeme treninga, mišići koriste glukozu (iskoristivu energiju) i glikogen (pohranjenu energiju) kao izvor goriva za rad. Kao posljedica toga, dolazi do točke kada razine glukoze u krvi (dostupne energije) i razine glikogena (pohranjene energije) postanu toliko niske da nije moguće nastaviti s intenzivnom vježbom. Jednostavno ne postoji dovoljno raspoložive energije koju bi mišići mogli iskoristiti. Ono što se događa prilikom toga je lučenje kortizola, hormona koji vrlo stresno i katabolično djeluje na tijelo. On zapravo „jede“ mišićno tkivo i pretvara ga u glukozu – nešto što stvarno ne želimo. Potom slijedi proces glukoneogeneze, odnosno proizvodnja glukoze iz aminokiselina u jetri. Konačni je rezultat gubitak mišićnog tkiva. Tekući obrok poslije treninga sprečava ovakav scenarij.
Kada koristiti dekstrozu?
Dekstrozu primarno koriste sportaši koji žele povećati mišićnu masu i težinu. Za sve kojima je ovo cilj, toplo preporučujemo ubacivanje dekstroze u vaš shaker s proteinima nakon treninga. Ako vam i nije primarni cilj povećanje mišićne mase i težine ipak ćete imati koristi od uzimanja dekstroze. Sportaši koji se bave sportovima izdržljivosti također mogu dobro ukombinirati dekstrozu u svoj plan.
Glukoza je izvor brze energije jer se iznimno brzo apsorbira. Svi drugi ugljikohidrati se prvo moraju dovesti do oblika glukoze prije nego što se u organizmu iskoriste kao energija. U ovu transformaciju se ulaže vrijeme i energija, te organizmu ostaje manji iznos za mišićne potrebe. Upravo stoga, dekstroza je najbolji jednostavni šećer za sportaše koji imaju daleko veće energetske potrebe od prosječnih ljudi.
Najčešće situacije kada je dekstrozu potrebno uključiti:
- Kada osjetimo manjak energije
- Kod teških treninga izdržljivosti i snage
- Nakon treninga kao dodatak proteinima za pomoći pri ubrzanju apsorpcije hranjivih tvari
Ima li dekstroza prednosti i nedostatke?
Pri svakom trening naprežemo mišiće te time uništavamo njihove energetske rezerve (glikogen) i mišićna vlakna (protein). Koristimo proteinske napitke kako bismo popravili mišićna vlakna, a ugljikohidrate trebamo kako bismo nadopunili zalihe glikogena za energiju. Naravno, što brže obnovimo zalihe to ćemo biri prije spremni za nove izazove.
Dekstroza jednostavan šećer, kao što smo ranije rekli brzo i lako se probavlja te transportira po tijelu. Uzimanje dekstroze nakon vježbanja također povećava inzulinsku reakciju tijela, što može pomoći vašim mišićima da apsorbiraju proteine i obnavljaju zalihe glikogen za brzi oporavak.
Budući da je dekstroza jednostavan šećer, ona nosi sve potencijalne nuspojave bilo koje hrane s visokim udjelom ugljikohidratima. Također može uzrokovati gastrointestinalnu nelagodu i druge simptome povezane s oštrim skokovima i padovima šećera u krvi.