Indijski orah i sve činjenice koje niste znali o njemu!
Porijeklom iz Brazila, indijski orasi su sjemenke oblika bubrega koje klijaju na donjem djelu ploda ove voćke. Orasi se nalaze na plodovima koji rastu na malom zimzelenom drveću. Međutim, iako je poznat kao orah, indijski orah botanički zapravo predstavlja sjeme.

Sirov, neposoljeni i nezačinjeni indijski orah ima znatno manje kalorija od posoljenog i pečenog. Veći dio masnoće iz indijskog oraha su zapravo nezasićene masne kiseline, koje su odlične za srčano zdravlje. Ne sadrže kolesterol i imaju minimalno natrija i šećera.
Jedan sirovi indijski oraščić sadrži oko 8 kalorija. Jedna porcija sirovog indijskog oraha, tj. oko 100 g, sadrži oko 533 kalorija, 30.16 g ugljikohidrata, 47.77 g masti i 3.3 g vlakana.
Indijski oraščić obilno sadrži nezasićene masne kiseline i oleinsku kiselinu (mononezasićena mast) koje podupiru dobro kardiovaskularno zdravlje. Mononezasićene masti također povoljno utječu na dijabetičare. Smanjuje nivo triglicerida i kod dijabetičara, čime ih štiti od daljih komplikacija koje mogu izazvati šećeri i kolesterol. Kada se ovi oraščići uvedu u prehranu, značajno se smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2.
Indijski oraščići često se preporučuju za razne dijete i često su neizbježan dio programa za gubitak težine. U njima ima 0% kolesterola. Pošto pružaju veliku količinu energije i puni su dijetetskih vlakana, pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Činjenice o indijskom orahu koje svakako vrijedi spomenuti:
1.Zdravlje kardiovaskularnog sustava
Indijski oraščić sadrži puno manje masnoće, nego ostali orašasti plodovi (zbog čega je posebno pogodan kao dio dijete za mršavljenje).Dvije trećine masnoća u Indijskom oraščiću su nezasićene masne kiseline. 75% tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca.
2. Dijabetes
Nezasićene masne kiseline, koje sadrži Indijski oraščić, blagotvorno utječu i na dijabetes, pomažući sniziti nivo triglicerida i štiteći od daljnjih komplikacija povezanih sa visokom razinom šećera i kolesterola.Redovno konzumiranje Indijskih oraščića značajno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.
3. Antioksidanti
Indijski oraščić je odličan izvor antioksidanata. Antioksidanti su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Slobodni radikali su molekule koje imaju nespareni elektron i stoga su izuzetno reaktivni. Slobodni radikali danas se povezuju s nastankom bolesti krvožilnog sustava, sivom mrenom, rakom, bolestima zglobova i brojnim drugim poremećajima zdravlja.
4. Bakar
Indijski oraščić je bogat bakrom, koji igra važnu ulogu u zdravlju našeg organizma.Bakar sudjeluje u cijelom nizu fizioloških procesa organizma, uključujući apsorpciju željeza, borbu sa slobodnim radikalima, razvoj kosti i vezivnih tkiva, proizvodnju melanina – pigmenta, koji koži i kosi daje njihovu prirodnu boju.
5. Magnezij
Indijski oraščić sadrži visoke količine magnezija, koji je neophodan za rad našeg organizma.Magnezij je iznimno važan za metabolizam, igra ulogu u formiranju kostiju, proteina, masnih kiselina, grušanju krvi, opuštanju mišića itd. Redovni unos magnezija može zaštiti od visokog tlaka, grčeva u mišićima, glavobolje, kroničnog umora.
6. Mršavljenje
Često se preporučuje uzimati Indijski oraščić kao dio zdrave dijete za mršavljenje.Indijski oraščići ne sadrže kolesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umjereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osjećaj sitosti i zadovoljstva.
7. Prevencija žučnih kamenaca
Redovito konzumiranje Indijskih oraščića značajno smanjuje rizik od pojave žučnih kamenaca.Ova činjenica je potvrđena istraživanjem, u kojem je sudjelovalo više od 80 tisuća žena, koje su redovito konzumirali orašasto voće.
8. Zdravlje zubi i usne šupljine
Indijski oraščić čuva zdravlje zub i desni na takav način da uništava bakterije, koje uzrokuju karijes, bolesti desni, akne, tuberkulozu i druge bolesti.