ProteOne Facebook Instagram
Filtriranje

One to build it all

Whey of life

There can be only one

No excuses – be the one!

The chosen one

The one and only

Početna Savjeti Prehrana Kako ne paničariti, aktivno živjeti i smanjiti rizik od zaraze koronavirusom?

Kako ne paničariti, aktivno živjeti i smanjiti rizik od zaraze koronavirusom?

Zbog trenutne situacije oko coronavirusa, mnoštvo pitanja nam se vrti u glavi. Mislimo da imamo prave odgovore na njih. Na policama trgovina više nema brašna i tjestenine, gel za dezinfekciju ruku je postao najtraženiji proizvod, karantena samo što nije krenula, a zatvoreni sportski tereni i teretane pridonose ovom super okruženju zadnjih dana. Nitko od nas nema kristalnu kuglu da pogodi kako će se sve razvijati, ali zato postoji mnogo jednostavnih postupaka koje možemo poduzeti kako bismo značajno smanjili rizik od infekcije koronavirusom. Pogledajte u nastavku o kojim postupcima pričamo jer nisu komplicirani ni malo.

Dečko i cura trče na otvorenom.
Datum objave: 18.03.2020

Kako fizička aktivnost utječe na naš imunitet?

Nesporno je da razumno odabrana fizička aktivnost ima pozitivan učinak na naš imunološki sustav. Svaka zdrava odrasla osoba trebala bi ispuniti najmanje 150 minuta kretanja tjedno. Za optimalno stanje, preporučujemo 300 minuta tjedno ili više. Takvo kretanje podrazumijeva pošteno brže hodanje, ali i klasične aerobne aktivnosti, timske sportove (ali budite oprezni trenutno) i treninge vlastitom tjelesnom težinom ili utezima.

S gledišta trenutne situacije, vrlo zahtjevna fizička aktivnost može se smatrati pomalo rizičnom, što može u kratkom roku suzbiti naše prirodne imunološke funkcije. Stoga vam preporučujemo da ne radite tako zahtjevne aktivnosti na mjestima gdje se istovremeno okuplja nekolicina ljudi. Zbog toga se povećava rizik od moguće bakterijske ili virusne infekcije.

Dobro fizičko stanje smanjuje rizik od bolesti, a istovremeno pomaže olakšati tijek bolesti u situaciji kada smo već zaraženi određenom infekcijom.

S obzirom na trenutnu situaciju, fizička aktivnost na otvorenom kod minimalnog broja ljudi, u idealnom slučaju sama ili s partnerom, bit će sjajna opcija. Brza šetnja ili kraće trčanje u šumi zasigurno će pružiti koristi našem zdravlju, isto kao i trening s vlastitom težinom na igralištu za vježbanje. Osjećat ćete se bolje i fizički i psihički. Preporučujemo svima koji su zdravi i ne pokazuju simptome koronavirusa da ostanu aktivni.

Kako održavati prehranu?

Osnovni temelj je raznolika, uravnotežena prehrana koja se sastoji od čistog mesa, ribe, integralnih proizvoda, mliječnih proizvoda, zobenih pahuljica, mahunarki, jaja, orašastih plodova, povrća i voća.

Pročitajte i: Osnovni principi pravilne prehrane 

Ako želite učiniti nešto više, budite sigurni da se usredotočite na sljedeće namirnice. Sadrže tvari poput prebiotika i probiotika koji pozitivno utječu na crijevnu mikrofloru i posljedično na imunitet.

1. Zobena kaša

Osim zobenih pahuljica koje su složen izvor ugljikohidrata, zobena kaša bogata je i nizom mikronutrijenata. Zobena kaša od Nutrigolda u 100 g sadrži prosječno 27g proteina. Štoviše, zobena kaša je nevjerojatno ukusna, prilagodljiva i jeftina hrana iz koje možete smisliti bogatstvo recepata

Za sveobuhvatne informacije o zobenim pahuljicama pročitajte: Zobene pahuljice – bogatstvo nutrijenata

2. Kiseli mliječni proizvodi

Budući da proizvodi od kiselog mlijeka sadrže žive mikroorganizme (bakterije, a neki i kvasac), oni su nam korisni. Neke sadrže i probiotske bakterije (probiotike), koje se prirodno nalaze i u našem probavnom traktu i ako se primjenjuju u dovoljnim količinama pozitivno djeluju na zdravlje ljudi. Tu se posebno uključuju rodovi Lactobacillus, Streptococcus i Bifidobacterium.

Jogurti, kefir, deserti i kefirno mlijeko ojačat će cjelokupni nespecifični imunitet našeg organizma. Pokušajte ih uključiti u prehranu svakodnevno.

3. Fermentirano povrće i pića prirodno sadrže i probiotike i prebiotike

Probio i prebiotska hrana može podržati naš crijevni mikrobiom, što će nam pomoći da podržimo različite imunološke funkcije. Uz to, fermentirana hrana sadrži i vitamin K, koji je inače teško dostupan, što ćete postići dodajući kiseli kupus, fermentirano povrće, kombuču ili kimči ili miso u svoju prehranu. Ako ove namirnice pripremate kod kuće, imajte na umu povećanu razinu higijenskih navika.

4. Svježa i neobrađena hrana

Općenito, trebali biste sastavljati svoju prehranu eliminirajući hranu koja ne doprinosi mnogo našem zdravlju. Smanjite nekvalitetnu ultra prerađenu hranu, višak soli, šećera, zasićenih i trans masnih kiselina.

Pročitaj i: Masti - vrste masti koje svakodnevno susrećemo i trebamo li ih jesti?

Izvori: 

Lepage P, Leclerc MC, Joossens M, et al.

Valdes Ana M, Walter Jens, Segal Eran, Spector Tim D. Role of the gut microbiota in nutrition and health BMJ 2018; 361: k2179

Želiš još korisnih informacija? Prijavi se na naš newsletter, a uz odlične članke dobit ćeš i 10% popusta na prvu kupnju

Newsletter

Prijavi se i ostvari popust od 10% na prvu kupnju

Jednom tjedno ti šaljemo:
  • Posebne ponude i akcije
  • Savjete za trening
  • Savjete za prehranu
  • Zdrave recepte