ProteOne Facebook Instagram
Filtriranje

One to build it all

Whey of life

There can be only one

No excuses – be the one!

The chosen one

The one and only

Početna Savjeti Prehrana Koje ulje smijemo koristiti za kuhanje i pečenje?
Koje ulje smijemo koristiti za kuhanje i pečenje?

Kako bi se smanjio rizik od oksidacije ulja i masti, dobra je odluka odabrati što stabilnije ulje (mast) ako se hrana tretira visokim temperaturama. Pročitajte koja ulja su pogodna za termičku obradu hrane, da li je maslinovo ulje među njima i zašto su nam važne masne kiseline iz ulja.

Koje ulje smijemo koristiti za kuhanje i pečenje Otkrivamo najzdravija!
Datum objave: 15.03.2019

Kako bi se smanjio rizik od oksidacije ulja i masti, dobra je odluka smanjiti termičku obradu hrane pri visokim temperaturama kao što su prženje, pečenje i grilanje, kao i odabrati što stabilnije ulje (mast) ako se hrana tretira visokim temperaturama. Stabilnije ulje, koje će biti otpornije na oksidaciju ne znači nužno i nutritivno poželjnije, stoga treba odabrati ona ulja ili masti koja će istovremeno biti i stabilna za prženje, a pri tom i imati za ljudsko zdravlje što bolji masnokiselinski sastav.

Ulja koja ulaze u tu kategoriju su prvenstveno maslinovo ulje, te sekundarno kokosovo ulje i također maslac, dok bi suncokretovo, palmino te sojino ulje bilo bolje izbjegavati zbog sklonosti oksidaciji, ali i prevelikog udjela omega-6 masnih kiselina čime se narušava onaj optimalni omjer omega-6 i omega-3 koji bi u prehrani trebao biti 2-3:1. Optimalno skladištenje ulja i masti također utječe na prevenciju oksidacije, a čuvanjem ulja u tamnim bocama, na tamnim mjestima, u hladnim uvjetima te sa smanjenim pristupom zraka su najbolje opcije za to i ostvariti.

MOŽE LI SE PRŽITI NA MASLINOVOM ULJU ?

Maslinovo ulje ima izvrstan sastav masnih kiselina koje ga čini pogodnim za zdravlje te stabilnim za prženje. Dominira mononezasićena masna kiselina, oleinska kiselina koja neutralno djeluje na imunološki sustav, ali je zato mnogo stabilnija te time pogodnija za prženje hrane od polinezasićenih masnih kiselina kojima obiluju suncokretovo, sojino ili pak kukuruzno ulje. Toj stabilnosti osim dobrog kemijskog sastava doprinose i brojne bioaktivne zaštitne komponente koje pokazuju antioksidacijsko djelovanje, a prisutne su u maslinovom ulju.

Koje ulje smijemo koristiti za kuhanje i pečenje Otkrivamo najzdravija!

Maslinovo ulje u spreju 201g - Nutrigold

Ipak treba biti na oprezu i ne koristiti maslinovo ulje prilikom termičke obrade hrane na temperaturama višim od 210 Celzijevih stupnjeva jer se na toj temperaturi nalazi kritična točka dimljenja. Kako se klasično prženje hrane na tavi odvija pri temperaturama između 150 i 180 stupnjeva, apsolutno se savjetuje korištenje maslinovog ulja za prženje, ne samo zato što je jako stabilno već i ima brojne zdravstvene pogodnosti, a i zanimljivo je kako hrana koja se prži na maslinovom ulju upije manje ulja u odnosu na hranu prženu na drugim uljima, a da pri tome hrana ipak“upije“ mnogo bioaktivnih spojeva iz maslinova ulja kao što su antioksidansi koji štite od slobodnih radikala.

ZAŠTO JE BITNO UNOSITI OMEGA-3 MASNE KISELINE ?

Omega-3 kao i omega-6 masne kiseline su esencijalne jer se ne mogu sintetizirati u ljudskom organizmu, stoga se trebaju unositi hranom ili pak suplementacijom. Unos omega-6 zapadnjačkim načinom prehrane je itekako dovoljan, moglo bi se reći čak i pretjeran dok je obrnuta situacija s omega-3 masnim kiselinama, a kao rezultat toga dolazi do nepovoljnog omjera između omega-6 i omega-3 što može izazvati nepovoljne zdravstvene učinke.

Naime obje su vrste masnih kiselina prekursori za sintezu eikosanoida, parakrinih hormona koji djeluju u procesima grušanja krvi, permeabilnosti krvnih žila, upalnim procesima, stvaranju trombocita. Eikosanoidi nastali iz omega-3 pokazuju antiupalnu i vazodilatacijsku aktivnost, dok oni eikosanoidi nastali iz omega-6 masnih kiselina pokazuju obrnut učinak pa je sada jasno zašto je nepoželjno, ako u prehrani omega-6 masne kiseline dominiraju nad omega-3 masnim kiselinama.

Također unos omega-3 masnih kiselina je nužan za izgradnju membrana živčanih stanica te funkciju receptora na tim membranama osobito u trudnoći te kod male djeci kada dolazi do razvoja mozga i živčanog sustava. Ostala su istraživanja pokazala i dokazala brojne benefite koji proizlaze iz adekvatnog unosa omega-3 masnih kiselina, a to su: 

  • Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti
  • Prevencija reumatoidnog artritisa
  • Prevencija razvoja neurodegenerativnih bolesti 
  • Povoljno djelovanje na imunološki i reproduktivni sustav
  • Smanjenje rizika od dijabetesa tipa 1 i 2.

Članak napisali:

Nutrivision, stručni tim mag. nutricionizma

Nikola Talan i Roko Marović

Newsletter

Prijavi se i ostvari popust od 10% na prvu kupnju

Jednom tjedno ti šaljemo:
  • Posebne ponude i akcije
  • Savjete za trening
  • Savjete za prehranu
  • Zdrave recepte
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google AdWords
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel