Maslac od kikirikija - prednosti i zašto ga trebate konzumirati na dnevnoj bazi!
Maslac od kikirikija, priznajte, nema toga što žličica ovog maslaca ne može popraviti. Postoji nešto u načinu na koji se lijepi za nepce i topi.

Namazan na komad svježe tostiranog kruha ili u kombinaciji sa shakeovima, ogromna žlica maslaca od kikirikija je sve što trebate da bi zadovoljili žudnju za slatkim. Ali onda odrastete i počnete analizirati sve što jedete i brinite za svoje zdravlje. Logikom slijeda mislite kako se morate odreći kikiriki maslaca jer kako bi nešto tako ukusno moglo biti zdravo!? Evo zašto ste u krivu …
Kikiriki ne deblja – to je samo mit. Da, kikiriki ima masti, ali one dobre za Vas, mononezasićeni i polinezasićeni tip, što čini maslac od kikirikija prilično hranjivim. Maslac od kikirikija zapravo opskrbljuje sva tri makronutrijenta u jednom – ugljikohidrati, proteini i masti. Možda nije zdrav kao špinat ili brokula, kalorija za kaloriju, ali je dobar izvor vitamina E, vitamina B3, vitamina B6, folata, magnezija, bakra i mangana. Sadrži i vitamin B5, željezo, kalij, cink i selen u manjim količinama. Nutricionistica Anshul Jaibharat primjećuje: “Maslac od kikirikija sadrži određeni antioksidans nazvan resveratrol, koji je poznat u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bolesti srca i rak. Istraživanja su pokazala da maslac od kikirikija zapravo usporava starenje stanica i promovira zdravlje srca.”
To je jedina hrana koja može biti prijatelj i onome koji je na dijeti i onome koji voli jesti. Dakle, prije nego što prijeđete na kikiriki, navodimo 8 razloga zašto bi trebali jesti žlicu maslaca od kikirikija dnevno.
1. Mršavljenje s maslacem od kikirikija
Sa 180 do 210 kalorija po obroku, zovemo maslac od kikirikija dijetnom hranom možemo se činiti kontra-intuitivno. No, istina je da konzumirajući maslac od kikirikija zapravo potiskujete glad što dovodi do gubitka tjelesne težine. Ima zavidnu kombinaciju vlakana (2,6 g po porciji) i proteina (7-8 g po porciji) koji Vas drže dulje sitima, pa ćete tako manje jesti. A budući da nema većeg užitka od lizanja maslaca od kikirikija sa žlice, nakon što to učinite – pokušate zadržati tu naviku.
2. Kako maslac od kikirikija utječe na zdravlje srca
Maslac od kikirikija sadrži supstancu nazvanu p-kumarinsku kiselinu koja pomaže u otklanjanju štetnih učinaka na stanice povezane s kardiovaskularnim bolestima. Također, maslac od kikirikija sadrži više nezasićenih masnoća od zasićenih masnoća, što ga čini hranom koja sadrži masti ali smanjuje rizik od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti srca.
3. Smanjuje rizik od raka
Dr. Manoj K. Ahuja, bolnica Sukhda, kaže: “Istraživanja pokazuju da prehrana bogata vitaminom E smanjuje rizik od raka želuca, debelog crijeva, pluća, jetre i drugih vrsta.”, a pogodite – maslac od kikirikija je prepun vitamina E.
4. Štiti od Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti
Kikiriki ima visok udio u niacinu, a ljudi koji jedu hranu bogatu niacinom, tj. Vitaminom B3, manje je vjerojatno da će razviti Alzheimerovu bolest ili druge poremećaje pamćenja. Niacin koji se nalazi u maslacu od kikirikija pomaže u oporavku oštećenja stanica mozga, što pruža zaštitu od ove bolesti. Također, sadržaj p-kumarinske kiseline u maslacu od kikirikija pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa na stanicama tijela povezanih s neurodegenerativnim bolestima.
5. Sprječava žučni kamenac
Istraživanja su pokazala da konzumiranje maslaca od kikirikija u umjerenim količinama zapravo može smanjiti rizik od žučnih kamenaca za 25%. To je zato što veliki postotak kamenaca su kolesterol kamenci, koji su povezani s visokim razinama ‘lošeg’ kolesterola. Kikiriki ima sposobnost snižavanja LDL (lošeg kolesterola) i povećanja “dobrog” kolesterola, tj. HDL-a, čime se smanjuje mogućnost razvoja žučnih kamenaca.
6. Smanjuje rizik od dijabetesa
Pokazalo se da kikiriki i maslac od kikirikija pozitivno utječu na kontrolu šećera u krvi i pomažu smanjiti rizik od dijabetesa. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of American Medical Association, “jedući oko 2 žlice maslaca od kikirikija najmanje 5 dana tjedno može smanjiti rizik od razvoja šećerne bolesti gotovo 30%, posebice dijabetesa tipa 2”.
7. Potiče snažne kosti
Željezo i kalcij nalaze se u izobilju u maslacu od kikirikija, a oni su važni za transport kisika u krvi i promoviraju zdrave, jake kosti. Prema The Orthopedic Group, P.C, “Uključivanje zdravih bjelančevina u vašu dnevnu prehranu poput maslaca od kikirikija dobar je izbor za održavanje jakih kostiju”.
8. Sretna vijest za bodybuildere!
Svaka 2-žlica maslaca od kikirikija sadrži više od 8 g proteina, 2 g dijetalnih vlakana, 208 miligrama kalija, više od pola grama željeza, 24 mikromiligrama folata, 188 kalorija i 3 grama šećera. To se savršeno uklapa u nutricionističku prehranu podupirući intenzivno dizanje utega. Sve što trebate učiniti je držati staklenku maslaca od kikirikija u vašem uredu ili u svojoj torbi, pružajući brze proteine izravno nakon vježbanja.
Tko bi pomislio da bi upuštanje u tako božanski okus zapravo koristilo na toliko zadivljujućih načina? Zapamtite: Da biste ostvarili punu prednost maslaca od kikirikija, preporučuje se konzumacija 2 žlice maslaca od kikirikija dnevno.
Za kraj, maslac od kikirikija relativno je neprerađena hrana, ali mnogi komercijalni brendovi dodaju šećer, hidrogenirane masti i druge sastojke maslacu od kikirikija. Ono što Vam treba je prirodan, staromodni organski maslac od kikirikija bez dodataka.
Zato provjerite našu ponudu maslaca od kikirikija koji su napravljeni isključivo 100% od kikirikija:
- Maslac od kikirikija 100% hrskavi 1000g - Nutrigold
- Maslac od kikirikija 100% glatki 1000g - NUtrigold
- Maslac od kikirikija hrskavi 350g organski - Nutrigold
- Maslac od kikirikija 100% hrskavi 1000g - KFD Nutrition
- Maslac od kikirikija 100% glatki 1000g - KFD Nutrition
I novost iz Fit kuhinje je maslac od kikirikija u PRAHU. Više o maslacu od kikirikija u prahu možete pročitati ovdje.