ProteOne Facebook Instagram
Filtriranje

One to build it all

Whey of life

There can be only one

No excuses – be the one!

The chosen one

The one and only

Početna Savjeti Prehrana Tjestenina deblja: mit ili istina!?

Tjestenina deblja: mit ili istina!?

Tjestenina se smatra hranom koja nije baš dobra za našu figuru. Tijekom mršavljenja, vrlo se često preporučuje odustati od tjestenine u prehrani. U međuvremenu, istraživanja pokazuju da uključivanje tjestenine u prehranu ne samo da će spriječiti da dobijemo težinu, već nam može pomoći i da izgubimo težinu. Više na ovu temu donosimo u nastavku.

Mit ili istina: Tjestenina deblja!?
Datum objave: 20.07.2020

Tjestenina i debljanje

Tjestenina se počela svrstavati u namirnice koje debljaju vjerojatno zbog činjenice što je povezana s drugim rafiniranim proizvodima poput pšeničnog kruha i šećera. Uz to, izvor je ugljikohidrata koji su posljednjih godina krivi za svu pretilost na ovome svijetu.

Zapravo, tjestenina se uobičajeno jede s masnim umacima, s velikim količinama sira, često s dodatnim uljem ili drugom masnoćom. Pa se čini da su problem dodaci i naravno količina. U pravilu, nitko ne jede malu šaku tjestenine za večeru.

Međutim, vrijedno je znati da tjestenina nije ni loša niti deblja. Štoviše, ima relativno nizak glikemijski indeks, ne viši od ostalih izvora "dobrih" ugljikohidrata, poput zobene kaše. Ispada da jedenje tjestenine do tri puta tjedno ne uzrokuje pretilost, nego čak može pospješiti gubitak masti. U današnjem članku naučit ćete kako "pravilno" uključiti tjesteninu u svoju prehranu.

Saznanja

Istraživači su sastavili više od 30 randomiziranih, kontroliranih ispitivanja u kojima je od ukupno 2.500 ljudi zatraženo da zamijene druge ugljikohidrate u svojoj prehrani tjesteninom 3 puta tjedno u prosjeku 12 tjedana. Meta analiza pokazala je da sudionici nisu dobili nikakvu težinu. Zapravo su čak izgubili malo kilograma.

Možda vas zanima i: Tjestenina bogata proteinima i vlaknima - IMAMO JE!

Što ovo znači za vas?

Ako ste odmah nakon što ste pročitali gore navedene informacije, pomislili da odete u kuhinju i skuhate veliki lonac tjestenine, pričekajte!

Znanstvenici su definirali porciju tjestenine kao pola šalice kuhane tjestenine koja je mnogo manja od one porcije koja bi nama poslužila za večeru. Štoviše, tjestenina se u meta-studiji nije kombinirala s umakom od sira i masnim mesom. Međutim, čini se da tjestenina u razumnim količinama može biti dio zdrave prehrane. Ako promijenite način pripreme, možete čak i povećati predloženu količinu posluživanja na šalicu kuhane tjestenine.

Mit ili istina: Tjestenina deblja!?

Kako napraviti tjesteninu još boljim izborom?

Ako ste u potrazi za uravnoteženim unosom proteina i ugljikohidrata, tu je proteinska tjestenina! Sadrži 55g proteina (što je 300% više nego obična durum tjestenina) i omogućava optimizaciju uravnoteže prehrane. Brojevi su važni jer tako na najbolji način možemo objasniti kako ova visokoproteinska tjestenina s niskom razinom ugljikohidrata može pomoći da održite formu i bolje funkcionirate. 

Tjestenina je jedinstvena među izvorima ugljikohidrata jer su njezine molekule škroba "zaštićene" mrežom glutena što tijelu otežava pretvaranje u glukozu.

Međutim, tijelu možemo pomoći tako što ćemo napraviti neke izmjene u kuhanju.

1. Kuhajte tjesteninu al dente

Prvo, što duže kuhate tjesteninu, to se lakše probavlja, a ugljikohidrati se brže apsorbiraju. Stoga, uvijek kuhajte tjesteninu al dente. Tjestenina kuhana al dente ima manji glikemijski indeks nego mekano kuhana tjestenina. 

2. Nakon kuhanja ohladiti

Škrob iz tjestenine možete napraviti i otpornijim, teškim za probavu tijela. Ako skuhate tjesteninu, a zatim je ohladite, zapravo pretvarate tjesteninu u nešto što nalikuje vlaknima više nego škrobu. Možete ju jesti hladnu ili ponovo zagrijati kasnije.

Tjestenina i debljanje Tjestenina se počela svrstavati u namirnice koje debljaju vjerojatno zbog činjenice što je povezana s drugim rafiniranim proizvodima poput pšeničnog kruha i šećera. Uz to, izvor je ugljikohidrata koji su posljednjih godina krivi za svu pretilost na ovome svijetu.  Zapravo, tjestenina se uobičajeno jede s masnim umacima, s velikim količinama sira, često s dodatnim uljem ili drugom masnoćom. Pa se čini da su problem dodaci i naravno količina. U pravilu, nitko ne jede malu šaku tjestenine za večeru.  Međutim, vrijedno je znati da tjestenina nije ni loša niti deblja. Štoviše, ima relativno nizak glikemijski indeks, ne viši od ostalih izvora "dobrih" ugljikohidrata, poput zobene kaše. Ispada da jedenje tjestenine do tri puta tjedno ne uzrokuje pretilost, nego čak može pospješiti gubitak masti. U današnjem članku naučit ćete kako "pravilno" uključiti tjesteninu u svoju prehranu.  Saznanja Istraživači su sastavili više od 30 randomiziranih, kontroliranih ispitivanja u kojima je od ukupno 2.500 ljudi zatraženo da zamijene druge ugljikohidrate u svojoj prehrani tjesteninom 3 puta tjedno u prosjeku 12 tjedana. Meta analiza pokazala je da sudionici nisu dobili nikakvu težinu. Zapravo su čak izgubili malo kilograma.  Možda vas zanima i: Tjestenina bogata proteinima i vlaknima - IMAMO JE!  Što ovo znači za vas? Ako ste odmah nakon što ste pročitali gore navedene informacije, pomislili da odete u kuhinju i skuhate veliki lonac tjestenine, pričekajte!  Znanstvenici su definirali porciju tjestenine kao pola šalice kuhane tjestenine koja je mnogo manja od one porcije koja bi nama poslužila za večeru. Štoviše, tjestenina se u meta-studiji nije kombinirala s umakom od sira i masnim mesom. Međutim, čini se da tjestenina u razumnim količinama može biti dio zdrave prehrane. Ako promijenite način pripreme, možete čak i povećati predloženu količinu posluživanja na šalicu kuhane tjestenine.  Kako napraviti tjesteninu još boljim izborom? Ako ste u potrazi za uravnoteženim unosom proteina i ugljikohidrata, tu je proteinska tjestenina! Sadrži 55g proteina (što je 300% više nego obična durum tjestenina) i omogućava optimizaciju uravnoteže prehrane. Brojevi su važni jer tako na najbolji način možemo objasniti kako ova visokoproteinska tjestenina s niskom razinom ugljikohidrata može pomoći da održite formu i bolje funkcionirate.   Tjestenina je jedinstvena među izvorima ugljikohidrata jer su njezine molekule škroba "zaštićene" mrežom glutena što tijelu otežava pretvaranje u glukozu.  Međutim, tijelu možemo pomoći tako što ćemo napraviti neke izmjene u kuhanju.  1. Kuhajte tjesteninu al dente  Prvo, što duže kuhate tjesteninu, to se lakše probavlja, a ugljikohidrati se brže apsorbiraju. Stoga, uvijek kuhajte tjesteninu al dente. Tjestenina kuhana al dente ima manji glikemijski indeks nego mekano kuhana tjestenina.   2. Nakon kuhanja ohladiti  Škrob iz tjestenine možete napraviti i otpornijim, teškim za probavu tijela. Ako skuhate tjesteninu, a zatim je ohladite, zapravo pretarate tjesteninu u nešto što nalikuje vlaknima više nego škrobu. Možete ju jesti hladnu ili ponovo zagrijati kasnije.  Zdrave i pune proteina recepte s tjesteninom pogledajte ovdje.  Zaključak Tjesteninu možemo naći u prehrani čak i onoj usmjerenoj na smanjenje tjelesne masti. Korištenje ove dvije modifikacije - skraćeno vrijeme kuhanja (dok ne postane al dente), i hlađenje iste trebalo bi vam omogućiti da tri puta tjedno slobodno uživate u cijeloj šalici tjestenine, bez dobivanja na težini.  Također, ne zaboravite na važnost dodataka s kojima ćete jesti tjesteninu. Umjesto masnih umaka i sireva, odlučite se za povrće, meso i manje količine pesto umaka ili tvrde sireve poput parmezana.  Želiš još korisnih informacija? Prijavi se na naš newsletter, a uz odlične članke dobit ćeš i 10% popusta na prvu kupnju! Izvor:  Chiavaroli, Laura, et al. "Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials in adults," BMJ April 2; 8 (3), 2018.

Ukusne, zdrave i pune proteina recepte s tjesteninom pogledajte ovdje.
 

Zaključak

Tjesteninu možemo naći u prehrani čak i onoj usmjerenoj na smanjenje tjelesne masti. Korištenje ove dvije modifikacije - skraćeno vrijeme kuhanja (dok ne postane al dente), i hlađenje iste trebalo bi vam omogućiti da tri puta tjedno slobodno uživate u cijeloj šalici tjestenine, bez dobivanja na težini.

Također, ne zaboravite na važnost dodataka s kojima ćete jesti tjesteninu. Umjesto masnih umaka i sireva, odlučite se za povrće, meso i manje količine pesto umaka ili tvrde sireve poput parmezana.

Želiš još korisnih informacija? Prijavi se na naš newsletter, a uz odlične članke dobit ćeš i 10% popusta na prvu kupnju!

Izvor:

Chiavaroli, Laura, et al. "Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials in adults," BMJ April 2; 8 (3), 2018.

Newsletter

Prijavi se i ostvari popust od 10% na prvu kupnju

Jednom tjedno ti šaljemo:
  • Posebne ponude i akcije
  • Savjete za trening
  • Savjete za prehranu
  • Zdrave recepte
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google AdWords
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel