Mršavljenje i voće? Naravno! Donosimo popis voća s najmanje kalorija.
Voće je (ne samo) izvrstan zalogaj pun vitamina, vlakana i drugih hranjivih sastojaka koji će poduprijeti vaše zdravlje. Uz to, zahvaljujući niskom energetskom udjelu i već spomenutim vlaknima, izvrsna su pomoć ako pokušavate smršavjeti. Više o ovoj temi i 5 voćki koje imaju odličan okus, a malo kalorija, pogledajte u nastavku.

Redovita konzumacija voća povezana je s manjom težinom, nižim rizikom od dijabetesa, visokim krvnim tlakom, raka ili kardiovaskularnih bolesti. Dnevno bi trebali jesti najmanje 150-200 g voća, što odgovara 1-2 komada, što se također može razumjeti kao 1-2 obroka (serviranja).
Svaka vrsta voća je zdrava i korisna. Voće uglavnom sadrži malo energije i ima nisku gustoću energije zbog visokog sadržaja vode. Danas smo za vas odabrali TOP 5 vrsta za podršku mršavljenju.
Za kojim voćem posegnuti? Isprobajte ovih 5 vrsta!
1. Lubenica
Naravno, lubenica je vrsta voćnog povrća, ali obično se plos sa slatkim 'mesom' klasificira kao voće. Zato i lubenica ima svoje mjesto ovdje. Lubenica ima malo kalorija jer sadrži puno vode. To ju čini izvrsnim desertom ne samo kod mršavljenja. Lubenica ima i niz drugih prednosti - visok sadržaj kalija podržat će zdravlje srca. Također možemo pronaći antioksidante poput vitamina C, beta karotena ili likopena.
Sadrži i malu količinu aminokiseline citrulin, što može poboljšati cirkulaciju krvi i sportske performanse. Ali ne možemo očekivati snagu poput one koju dobijemo pre-workout proizvodom. Zahvaljujući visokom udjelu vode, može pomoći kod potrebnog unosa tekućine koji bi trebao biti viši nego inače u vrućim ljetnim vremenima. Lubenica će također pomoći kod probave.
Kao što vam je vjerojatno jako dobro poznato, lubenicu je najbolje dobro ohladiti, narezati na kockice i tako jesti. Možete ju dodati u voćne ili povrtne salate ili smoothieje.
Jedna srednja kriška lubenice teška je oko 200 g, a u 100 g lubenice prosječno nalazimo:
- 33,4 kcal
- 7,1 g ugljikohidrata (od toga 6,2 g šećera)
- 0,4 g vlakana
- 0,6 g proteina
- 0,2 g masti
2. Voće s košticama - trešnje, marelice, breskve i još mnogo njih
Još jedna tipično ljetna afera. Vrlo dobro znate da npr. nektarine koje možemo naći u trgovinama izvan sezone s astronomsko velikom cijenom, nemaju dobar okus i nisu pune hranjivih sastojaka. Zato iskoristite njihovu trenutnu sezonalnost, a samim tim i povoljnije cijene, i ušarienite svoj jelovnik njima.
Voće s košticama također ima nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnima za mršavljenje. Zahvaljujući vitaminima C i A, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i štite naše stanice od oštećenja.
Svježe ih narežite u jutarnju zobenu kašu, dodajte jogurtu ili muesliju. Pazite da ih ne ogulite, vlakna su uglavnom u kori.
1 komad breskve teži oko 120 g, a u 100 g breskve u prosjeku ima:
- 42,9 kcal
- 8,4 g ugljikohidrata (od toga 8,4 g šećera)
- 1,5 g vlakana
- 0,9 g proteina
- 0,3 g masti
3. Jagode, maline, borovnice i drugo bobičasto voće
Osim niskokaloričnog sadržaja, sve "bobice" pozitivno utječu na razinu kolesterola, krvni tlak i imaju protuupalni učinak. Imaju sjajna antioksidacijska svojstva. Sjajna vijest za sve je da prisutni antocijanini djeluju kao nootropici, što su tvari koje mogu poboljšati vaše mentalne performanse i koncentraciju.
Ljeti, kad im je sezona na vrhuncu, jedite ih svježe. Ali razmislite unaprijed i napravite zalihe za zimske mjesece. Zamrzavanjem se ne gubi ništa od njihovog pozitivnog djelovanja.
Oni mogu biti dio smoothieja, proteinske kaše za doručak ili zdravog pečenja. Izvrsno pašu i u kombinaciji s nekim sirevima u povrtnim salatama. Na primjer, ispecite zdravu proteinsku poslasticu: Cheesecake s kupinama ili pripremite jednostavnu šalicu ovog voća za užinu.
Na 100 g jagoda u prosjeku nalazimo:
- 32,3 kcal
- 5,7 g ugljikohidrata (od toga 4,9 g šećera)
- 2 g vlakana
- 0,7 g proteina
- 0,3 g masti
4. Jabuke
Ne smijemo zaboraviti dobre stare jabuke, koje su vjerojatno najpopularnije i najrasprostranjenije voće.
Ali budite oprezni: ne gulite jabuke i jedite ih cijele. Najveće nutritivno blago skriveno je u kori. Prisutna vlakna pomoći će vam da otjerate glad i zadovoljite apetit. Pozitivno djeluju i na naš mikrobiom. Polifenoli, zauzvrat, pomažu u snižavanju kolesterola.
Probajte, na primjer, svježi ljetni recept: pitu s kaki jabukama.
U prosjeku veliki komad jabuke najčešće teži oko 150 g, a u 100 g jabuke prosječno nalazimo:
- 53,4 kcal
- 11,4 g ugljikohidrata (od toga 11,3 g šećera)
- 2,4 g vlakana
- 0,3 g proteina
- 0,2 g masti
5. Citrusi
Citrusi, poput grejpa, naranče, mandarine ili pomela, imaju malo kalorija i izvor su vitamina C i vlakana. Da biste od njih izvukli najviše koristi, jedite ih onako kako ih priroda nudi.
Bacate li koru naranče? Greška! Ljeti služi kao sredstvo protiv insekata, zamjenjuje osvježivače zraka, ormare za mirise i posteljinu ili uklanja neugodne mirise iz cipela.
Citrusi su brzi zalogaj, ali možete ih dodati i u salate ili razne osvježavajuće deserte.
Prosječni grejp teži između 150 i 200 grama, a u 100 g grejpa u naći ćemo:
- 43,7 kcal
- 9,1 g ugljikohidrata (od toga 6,9 g šećera)
- 1,6 g vlakana
- 0,8 g proteina
- 0,1 g masti
Što zapamtiti?
Voće bi trebalo biti redoviti dio prehrane svih nas. Sadrži puno vlakana, malo kalorija i puno je zdravim tvarima, pa može biti prikladan pomagač u smanjenju kilograma. Bolje će biti ako jedete voće u obliku u kojem ga nudi priroda, ali naravno kada vam dosadi tu su mnogobrojni smoothiji kojima ćete začiniti svoj jelovnik.
Lubenica bi također trebala imati svoje mjesto u jelovniku tijekom dijete, koja je botanički klasificirana kao povrće, ali zahvaljujući slatkom okusu pouzdano će zadovoljiti svaki slatki jezik.
Želiš još korisnih informacija? Prijavi se na naš newsletter, a uz odlične članke dobit ćeš i 10% popusta na prvu kupnju!
Izvori:
Houchins, JA, Tan, SY, Campbell, WW, & Mattes, RD (2013). Effects of fruit and vegetable, consumed in solid vs beverage forms, on acute and chronic appetitive responses in lean and obese adults. International journal of obesity (2005), 37 (8), 1109–1115.
Edwards, AJ, Vinyard, BT, Wiley, ER, Brown, ED, Collins, JK, Perkins-Veazie, P., Baker, RA, & Clevidence, BA (2003). Consumption of watermelon juice increases plasma concentrations of lycopene and beta-carotene in humans. The Journal of nutrition, 133 (4), 1043–1050.
Basu, A., & Lyons, TJ (2012). Strawberries, blueberries, and cranberries in the metabolic syndrome: clinical perspectives. Journal of agricultural and food chemistry, 60 (23), 5687–5692.
Basu, A., Betts, NM, Nguyen, A., Newman, ED, Fu, D., & Lyons, TJ (2014). Freeze-dried strawberries lower serum cholesterol and lipid peroxidation in adults with abdominal adiposity and elevated serum lipids. The Journal of nutrition, 144 (6), 830–837.