Odgovori na pitanja o glutenu koja ste oduvijek željeli postaviti, a niste!
Nova godina je sad već naveliko počela, možda ste razmišljali ili razmišljate o promjeni načina prehrane i života koji će vas dovesti do boljeg „ja“ i lika iz snova. Možda vam je zato na pamet palo i odricanje od glutena, tako popularno u zadnje vrijeme. Zajedno s ugljikohidratima, masnoćama ili kolesterolom, osuđen je za sve vrste zdravstvenih problema ili povezan s viškom kilograma. Je li gluten zaista takav problem i trebamo li se ga se svi odreći? Na to ćemo odgovoriti u današnjem članku.

Što je gluten?
Gluten je oznaka za skupinu bjelančevina koje se nalaze u pšenici, raži i ječmu. Nečesto uzrok problema koji nastaju nakon konzumiranja žitarica. U slučaju pšenice, to su konkretno proteini gliadin i glutenin, raž sadrži hordein, zob avenin i ječam sekanin. Alfa gliadin pšenice najčešće uzrokuje zdravstvene komplikacije.
Kome gluten predstavlja problem?
Gluten je problem za tri skupine ljudi:
- Za ljude koji pate od celijakije
- Za ljude koji pate od alergija na gluten
- Za ljude koji pate od nestaliakijske preosjetljivosti na gluten
Celijakija
Celijakija je kronična, genetski uvjetovana autoimuna bolest crijevne sluznice. Ovo je životna stvar u kojoj je potrebno slijediti prehranu bez glutena. U protivnom bi se crijevna sluznica uništila i time bi se smanjila apsorpcija hranjivih sastojaka. Problem je i povećani rizik od limfoma. Tipične manifestacije su grčevi u trbuhu, proljev, nadutost ili umor.
Alergije na gluten
Alergija na gluten je varijanta alergije na hranu. Slično kao, na primjer, alergija na jabuke ili orašaste plodove. Iako je celijakija kronična materija, alergija je akutna reakcija tijela na prodirani alergen, u ovom slučaju na gluten i druge proteine zrna pšenice. Simptomi se javljaju nekoliko minuta do sati nakon kontakta s alergenom.
Nestaliakijska preosjetljivost na gluten
U ovom slučaju, svi simptomi ukazuju na celijakiju. Međutim, to ne dokazuje biopsija iz tankog crijeva ili antitijela iz krvi, crijevo ne pati od autoimune upale. Možemo uočiti iste subjektivne zdravstvene probleme kao u slučaju gore spomenute akutne reakcije na alergiju koju uzrokuju proteini pšenice. Dakle, nagli gubitak energije, probavne smetnje, pa čak i migrene povezani posebno s konzumacijom pšenice.
Stoga tijekom dijagnoze isključujemo celijakiju i alergiju. Nakon toga uklanjamo gluten iz prehrane na određeno vrijeme, kada nestanu zdravstveni problemi. Zatim izvodimo test izloženosti glutenu. Ako se zdravstveni problemi ponove, sve što morate učiniti je dugo držati prehranu bez glutena, a zatim ponovno pokušati s testom izloženosti.
Pa što je istina o svim mitovima kojima vas uporno bombardiraju naslovi sumnjivih izvora? Pogledajmo u nastavku...
6 pitanja o glutenu koja ste oduvijek željeli pitati
1. Hoću li smršavjeti ako ne jedem gluten?
Je li netko koga poznajete smršavio nakon odricanja od glutena? Nemojte se zavaravati, odgovor je iznenađujuće jednostavan. Izbacivanje peciva ili slatkih užitaka u obliku kolača nakon ručka znači smanjenje unosa kalorija, a time i mogući kalorijski deficit, neophodan za svako mršavljenje. A kako to izračunati? U članku: Kako se riješiti viška kilograma? Mi imamo formulu! možete saznati sve!
Vjerujte, ne morate eliminirati gluten da biste smršavjeli. Bilo koji celijakijaš dao bi bogatstvo za svježi hrskavi kruh. Možda će vam laknuti i naučit ćete da možete smršavjeti s glutenom i sa znanjem veće radosti.
2. Je li prehrana bez glutena zdravija?
Nije za prosječnu osobu. U asortimanu bez glutena pronaći ćete zdravu hranu, ali i onu koja se ne bi trebala redovito pojavljivati u bilo čijoj prehrani. Je li pizza zdrava? Jedva. Odsutnost glutena pizzu neće učiniti zdravijom hranom. Isti je slučaj s raznim kolačima, keksima i slično.
Prehranu bez glutena također je teže uravnotežiti s pravim omjerom makro i mikroelemenata, često bez toliko važnih vlakana ili minerala. Pri sastavljanju prehrane bez glutena, usredotočite se prvenstveno na onu hranu koja je prirodno bez glutena i pruža sličan spektar hranjivih sastojaka kao žitarice koje sadrže gluten. Dodajte prehrani kvinoju, rižu od cjelovitih žitarica ili mahunarke. Bit će bolje izbjegavati industrijski obrađene zamjene.
Uz to, jelovnik bez glutena često je i do tri puta skuplji i, zapravo ... manje ukusan. Barem što se peciva tiče. Gluten tijestu daje karakterističnu strukturu.
3. Može li pridržavanje dijete bez glutena naštetiti?
Uz toliko "štetan" gluten, žitaricama unosite i druge važne hranjive sastojke. Primjeri su gore navedena vlakna, vitamini B skupine, željezo ili neki proteini. Stoga bi ljudi s novootkrivenom celijakijom trebali paziti na to da prehrana bude raznolika. Nije dovoljno zamijeniti kruh za sendviče s kukuruzom ili rižom. Takvi proizvodi imaju visok glikemijski indeks. Neke vrste sadrže i manje vlakana.
Ako želite biti sigurni da imate dovoljno svih važnih hranjivih sastojaka prilikom prelaska na bezglutensku prehranu, obratite se nutricionistu.
4. Zadržava li se gluten na crijevima?
Ime je gluten dobio po ljepljivosti, ali u tijestu. Ne u crijevima. Ova se značajka široko koristi u pekarskoj industriji. Što je veći sadržaj glutena u brašnu, to su bolja svojstva tijesta. S njime bolje funkcionira. Dobiveno pecivo tada je mekše, kvalitetnije i boljeg je okusa.
Ali to ne znači da gluten može začepiti naša crijeva. Niski pH u želucu, probavni enzimi iz gušterače i površina sluznice u crijevima mogu se lako nositi s glutenom.
5. Raste li broj celijakija u populaciji?
Ljudi s dijagnosticiranom celijakijom i dalje je isto u populaciji. U razvijenim zemljama njegova je prevalencija oko 1%, iako ih je dijagnosticirano samo 20%. Ali svejedno imate osjećaj da ima više ljudi koji pate od celijakije? To je zato što trenutno postoje bolji alati za otkrivanje bolesti, a općenito je bolest ljekarima šire poznata. U prošlosti to nije bio slučaj.
Slično tome, sadržaj glutena u pšenici se ne mijenja, kao što je jedan od čestih mitova da u pšenici ima mnogo više glutena nego "prije". (Kasarda 2013).
6. Jedemo li gluten više nego nekada prije?
Istina je da se gluten nalazi u hrani gdje ga na prvu ne biste tražili. To su, na primjer, lošije kobasice ili začini, ali ta činjenica mora biti navedena na pakiranju proizvoda. Međutim, takva hrana u većoj mjeri ne bi se trebala nalaziti na ničijem jelovniku.
Dakle, ako se vaša prehrana temelji na čvrstim racionalnim temeljima, ne morate brinuti o glutenu. Stoljećima je uobičajeni dio naše prehrane.
Što zaključiti?
Ni gluten nije hranjiva tvar na koju možete upirati prstom i reći da je odgovoran za vašu prekomjernu težinu ili bilo kakve bolesti. U našoj populaciji postoji određeni postotak ljudi kojima gluten stvara problem. Ne preostaje im ništa drugo nego prihvatiti prehranu bez glutena.
Ali ako ste zdrava osoba, nije najbolja ideja dobrovoljno započeti prehranu bez glutena. Kao zdravoj osobi neće vam donijeti nikakve koristi.
Želiš još korisnih informacija? Prijavi se na naš newsletter, a uz odlične članke dobit ćeš i 10% popusta na prvu kupnju!
Izvori:
Kasarda, DD (2013). Can an Increase in Celiac Disease Be Attributed to an Increase in the Gluten Content of Wheat as a Consequence of Wheat Breeding? Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61 (6), 1155–1159.
Rostami, K., Bold, J., Parr, A., & Johnson, MW (2017). Gluten-Free Diet Indications, Safety, Quality, Labels, and Challenges. Nutrients, 9 (8), 846. https://doi.org/10.3390…
Itzlinger, A., Branchi, F., Elli, L., & Schumann, M. (2018). Gluten-Free Diet in Celiac Disease-Forever and for All ?. Nutrients, 10 (11), 1796. https://doi.org/10.3390…
Roszkowska, A., Pawlicka, M., Mroczek, A., Bałabuszek, K., & Nieradko-Iwanicka, B. (2019). Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicine (Kaunas, Lithuania), 55 (6), 222. https://doi.org/10.3390…
Melini, V., & Melini, F. (2019). Gluten-Free Diet: Gaps and Needs for a Healthier Diet. Nutrients, 11 (1), 170. https://doi.org/10.3390…