Orašasti plodovi i sjemenke - zašto su tako važni?
Postoje neka pitanja o prehrani koja je vrlo lako zaboraviti kada je riječ o hrani koju jedemo. Jedno os tih pitanja je sigurno ono o orašastim plodovima i sjemenakama. Unatoč činjenici da u njima ima puno dobrih stvari, često ako se ne nalaze u određenom planu prehrane, postanu ubrzo izostavljene u svijetu. Iz tog razloga donosimo u nastavku kratak pregled zašto orašasti plodovi i sjemenke zaslužuju mjesto u našoj prehrani.

Što su orašasti plodovi?
Iako većina vrlo vjerojatno zna što su, ne škodi ponoviti gradivo. Vrijedi napomenuti također da se pojam "orašasti" često može razlikovati u botaničkom pitanju. Ali obično se sljedeći smatraju orašastim plodovima:
- badem
- brazilski orah
- indijski oraščić
- kesten
- lješnjak
- orah
- pekan orah
- pistacije
Međutim, na primjer, chia sjemenke smatraju se orašastim plodom, unatoč činjenici da se "chia nuts" normalno ne govore u našem jeziku. Drugi takvi primjeri:
Naravno, ovo su još uvijek sjemenke, to je samo mala zanimljivost.
S druge strane, kikiriki zapravo pripada mahunarkama (poput graška ili graha), ali se uglavnom naziva orašastim plodom zbog sličnih, karakterističnih značajki.
Hranjive tvari u orašastim plodovima i kikirikiju
Različite vrste orašastih plodova mogu sadržavati različite hranjive tvari, međutim, uglavnom ih karakteriziraju:
- niska razina zasićenih masti
- visoka razina mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina
- nemaju kolesterol
- imaju vlakna
- sadrže visoku razinu biljnih proteina, što ih čini dobrom alternativom za ljude koji žele osigurati svoje tijelo proteinima. Osim toga, orašasti plodovi imaju visoku razinu aminokiseline arginina, koja pomaže u održavanju elastičnosti krvnih žila
- sadrže vitamine E i B6, niacin i folnu kiselinu
- sadrže minerale kao što su magnezij, cink, željezo, kalcij, bakar, selen, fosfor i kalij.
Kesteni su jedini orašasti plod koji u sebi sadrži vitamin C, ali pri kuhanju gubi snagu.
Hranjive tvari u sjemenkama
Sjemenke jedemo puno rjeđe nego čak i orašaste plodove, iako ih je zaista vrijedno konzumirati jer su bogate raznim hranjivim tvarima:
- proteini
- zdrave masti
- minerali kao što su magnezij, kalij, kalcij, željezo i cink
- vitamini poput B1, B2, B3 i neki od njih također E.
Orašasti plodovi i bolesti srca
Mnoge studije pokazuju kako konzumiranje orašastih plodova predstavlja dobar način da se smanji razina "lošeg" kolesterola. Ljudi koji ih dodaju u prehranu imaju manji rizik od smrti zbog ishemijske bolesti srca.
Jesu li svi orašasti plodovi zdravi?
Većina orašastih plodova poput badema, oraha, pecana, indijskog oraha, lješnjaka i kikirikija ima mononezasićene i polinezasićene masti s malom količinom zasićenih masti. Dok kokosovo i palmino orašasto voće i orašasti plodovi imaju visoku razinu zasićenih masnoća, pa treba ograničiti konzumaciju. Zanimljivo je da prženje orašastih plodova ne mijenja mnogo u smislu masti jer ne apsorbiraju toliko kao krumpir npr. Dakle, ne moramo brinuti o tome i možemo hrabro jesti orašaste plodove bilo u sirovom ili prženom stanju.
Sažetak
Gledajući koliko pozitivnih nutritivnih vrijednosti imaju sjemenke i orašasti plodovi, možete razmisliti o tome da ih dodate u svoju prehranu. To se posebno preporučuje osobama s vegetarijanskom / veganskom prehranom koja može imati problema s pružanjem odgovarajuće količine proteina tijelu. Orašasti plodovi također mogu biti odličan oblik užine zahvaljujući činjenici da imaju male količine masti.