ProteOne Facebook Instagram
Filtriranje

One to build it all

Whey of life

There can be only one

No excuses – be the one!

The chosen one

The one and only

Početna Savjeti Prehrana Prava istina o „dobrom“ i "lošem" kolesterolu

Prava istina o „dobrom“ i "lošem" kolesterolu

Kolesterol i sve osnovne informacije o njemu smo objasnili u prethodnom članku: Saznali smo sve što biste trebali znati o kolesterolu, a sada će nam nutricionisti objasniti onu razliku između dobrog i lošeg kolesterola koji se toliko spominje. Više informacija u nastavku.

LDL ili „loš“ kolesterol i HDL ili „dobar“ kolesterol, saznali smo pravu istinu o njima!
Datum objave: 26.03.2019

LDL ili loš, te HDL ili dobar kolesterol dva su parametra čija se koncentracija često promatra u krvnim testovima i ujedno su bitni faktori za predviđanje rizika od kardiovaskularnih bolesti, točnije ateroskleroze. Logično, relativno je poželjno da LDL bude niži, a HDL viši jer je tada  rizik od kardiovaskularnih bolesti, barem iz konteksta koncentracije kolesterola, znatno niži.

Zašto je potencijalno LDL „loš“, a HDL „dobar“?

Prije nego li se kolesterol distribuira iz jetre do ciljnih tkiva u kojima je potreban, prvo treba dospjeti do jetre, a to se događa na dva načina. Prvi je način već spomenuta endogena sinteza koja se događa pretežito u stanicama jetre, iako je moguća i u stanicama drugih tkiva, dok je drugi način transport putem krvi u obliku hilkomikrona, molekula u koje se kolesterol pakira prilikom apsorpcije u tankom crijevu nakon što smo ga unijeli kroz hranu.

Hajdemo sada razumjeti priču o životnom vijeku kolesterola. Neposredno prije distribucije, u jetri se kolesterol zajedno s ostalim lipidima pakira u okruglaste tvorevine, tzv.  lipoproteine vrlo male gustoće(VLDL), a unutar se tih VLDL-a  osim kolesterola, nalaze i drugi lipidi, ponajviše trigliceridi. Iz jetre se VLDL-i transportiraju krvlju i prvo dopremaju trigliceride do ciljnih tkiva nakon čega se VLDL transformira u ILDL, a potom hidrolizom dalje do LDL-a unutar kojeg je dominantno prisutan kolesterol. LDL, unutar kojeg se nalazi kolesterol, krvlju dolazi do tkiva (stanica) koja trebaju kolesterol gdje se LDL hidrolizira. Hidrolizom LDL-a, kolesterol se otpušta unutar ciljanih tkiva (stanica) i iskorištava najčešće za izgradnju staničnih membrana.

Višak se kolesterola  pakira u lipoproteine vrlo visoke gustoće (HDL) te se HDL zajedno s nepotrebnim kolesterolom transportira natrag do jetre gdje se dalje razgrađuje. Tim događajem dolazi do smanjenja koncentracije LDL kolesterola u krvi. Stoga zaključimo, kolesterol unutar LDL molekula nije nužno loš, dapače u tom obliku putuje krvlju do stanica kojima je potreban, međutim može biti problematičan ako ga ima previše, a nedovoljno HDL molekula da odstrane taj neiskorišteni kolesterol.

 

LDL ili „loš“ kolesterol i HDL ili „dobar“ kolesterol, saznali smo pravu istinu o njima!

KAKO RASTE LDL?

Do povećanja LDL kolesterola dolazi u trenucima kada se u jetri sintetizira više kolesterola nego li je potrebno te više kolesterola, nego li se može zapakirati u HDL (lipoproteine visoke gustoće), a kao rezultat toga krvlju cirkulira neiskorišteni kolesterol unutar lipoproteina niske gustoće (LDL-a). Razlog zbog kojeg je on potencijalno problematičan  jest njegova oksidacija i nakupljanje na stijenkama krvnih žila prilikom čega dolazi do stvaranja plaka. Plak uzrokuje suženje krvne žile, a kao posljedica toga javlja se smanjenje protoka krvi, povećava se krvni tlak kao i rizik od začepljenja krvne žile. Srčani udar i moždani udar su krajnje posljedice ateroskleroze.

KAKO  SMANJITI LDL KOLESTEROL PROMJENAMA U PREHRANI?

  1. Reducirati unos energije iz zasićenih masti u prehrani 
  2. Unositi hranu bogatu vlaknima
  3. Unositi hranu bogatu fitosterolima
  4. Unositi hranu bogatu polinezasićenim mastima

Dobro je znati...

Savjetuje se redovita kontrola LDL i HDL kolesterola u krvi jer su to parametri i prediktori rizika od kardiovaskularnih bolesti koje su najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Povećani LDL kolesterol jasan je signal za intervenciju. Promjene u prehrambenim navikama moćan su alat u uspješnoj realizaciji iste i posljedičnom smanjenju rizika od kroničnih nezaraznih bolesti i iznenadne smrti.

 

Članak napisali:

Nutrivision, stručni tim mag. nutricionizma

Nikola Talan i Roko Marović

Newsletter

Prijavi se i ostvari popust od 10% na prvu kupnju!

Jednom tjedno ti šaljemo:
  • Posebne ponude i akcije
  • Savjete za trening
  • Savjete za prehranu
  • Zdrave recepte
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google AdWords
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel