Prava istina o „dobrom“ i "lošem" kolesterolu
Kolesterol i sve osnovne informacije o njemu smo objasnili u prethodnom članku: Saznali smo sve što biste trebali znati o kolesterolu, a sada će nam nutricionisti objasniti onu razliku između dobrog i lošeg kolesterola koji se toliko spominje. Više informacija u nastavku.

LDL ili loš, te HDL ili dobar kolesterol dva su parametra čija se koncentracija često promatra u krvnim testovima i ujedno su bitni faktori za predviđanje rizika od kardiovaskularnih bolesti, točnije ateroskleroze. Logično, relativno je poželjno da LDL bude niži, a HDL viši jer je tada rizik od kardiovaskularnih bolesti, barem iz konteksta koncentracije kolesterola, znatno niži.
Zašto je potencijalno LDL „loš“, a HDL „dobar“?
Prije nego li se kolesterol distribuira iz jetre do ciljnih tkiva u kojima je potreban, prvo treba dospjeti do jetre, a to se događa na dva načina. Prvi je način već spomenuta endogena sinteza koja se događa pretežito u stanicama jetre, iako je moguća i u stanicama drugih tkiva, dok je drugi način transport putem krvi u obliku hilkomikrona, molekula u koje se kolesterol pakira prilikom apsorpcije u tankom crijevu nakon što smo ga unijeli kroz hranu.
Hajdemo sada razumjeti priču o životnom vijeku kolesterola. Neposredno prije distribucije, u jetri se kolesterol zajedno s ostalim lipidima pakira u okruglaste tvorevine, tzv. lipoproteine vrlo male gustoće(VLDL), a unutar se tih VLDL-a osim kolesterola, nalaze i drugi lipidi, ponajviše trigliceridi. Iz jetre se VLDL-i transportiraju krvlju i prvo dopremaju trigliceride do ciljnih tkiva nakon čega se VLDL transformira u ILDL, a potom hidrolizom dalje do LDL-a unutar kojeg je dominantno prisutan kolesterol. LDL, unutar kojeg se nalazi kolesterol, krvlju dolazi do tkiva (stanica) koja trebaju kolesterol gdje se LDL hidrolizira. Hidrolizom LDL-a, kolesterol se otpušta unutar ciljanih tkiva (stanica) i iskorištava najčešće za izgradnju staničnih membrana.
Višak se kolesterola pakira u lipoproteine vrlo visoke gustoće (HDL) te se HDL zajedno s nepotrebnim kolesterolom transportira natrag do jetre gdje se dalje razgrađuje. Tim događajem dolazi do smanjenja koncentracije LDL kolesterola u krvi. Stoga zaključimo, kolesterol unutar LDL molekula nije nužno loš, dapače u tom obliku putuje krvlju do stanica kojima je potreban, međutim može biti problematičan ako ga ima previše, a nedovoljno HDL molekula da odstrane taj neiskorišteni kolesterol.
KAKO RASTE LDL?
Do povećanja LDL kolesterola dolazi u trenucima kada se u jetri sintetizira više kolesterola nego li je potrebno te više kolesterola, nego li se može zapakirati u HDL (lipoproteine visoke gustoće), a kao rezultat toga krvlju cirkulira neiskorišteni kolesterol unutar lipoproteina niske gustoće (LDL-a). Razlog zbog kojeg je on potencijalno problematičan jest njegova oksidacija i nakupljanje na stijenkama krvnih žila prilikom čega dolazi do stvaranja plaka. Plak uzrokuje suženje krvne žile, a kao posljedica toga javlja se smanjenje protoka krvi, povećava se krvni tlak kao i rizik od začepljenja krvne žile. Srčani udar i moždani udar su krajnje posljedice ateroskleroze.
KAKO SMANJITI LDL KOLESTEROL PROMJENAMA U PREHRANI?
- Reducirati unos energije iz zasićenih masti u prehrani
- Unositi hranu bogatu vlaknima
- Unositi hranu bogatu fitosterolima
- Unositi hranu bogatu polinezasićenim mastima
Dobro je znati...
Savjetuje se redovita kontrola LDL i HDL kolesterola u krvi jer su to parametri i prediktori rizika od kardiovaskularnih bolesti koje su najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Povećani LDL kolesterol jasan je signal za intervenciju. Promjene u prehrambenim navikama moćan su alat u uspješnoj realizaciji iste i posljedičnom smanjenju rizika od kroničnih nezaraznih bolesti i iznenadne smrti.
Članak napisali:
Nutrivision, stručni tim mag. nutricionizma
Nikola Talan i Roko Marović