RIŽIN GRIZ je sve popularnija fitness namirnica, a pogledajte i zašto!
Rižin griz je jedna od namirnica koje se može naći u skoro svakom kućanstvu, a svoju je popularnost stekao zbog doista jednostavne i brze pripreme te mogućnosti da ga se koristi i u slanim i u slatkim kombinacijama.

Izraz griz dolazi od njemačkog naziva za grubo mljevene žitarice, najprije pšenicu. Postoji točno određena veličina granulata koju su njemački mlinari nazvali griess. Krupica se dobiva istim postupkom mljevenja kao i brašno, no granulat je nešto veći (0,3 do 1 milimetra).
Postoji nekoliko vrsta griza, no svima najpoznatiji je onaj od pšenične krupice. No, nama zanimljiviji te ujedno i tema ovog članka je rižin griz. On je jedna je od prehrambenih namirnica o kojoj se ne govori i piše prečesto te zbog toga i dalje ostaje nepoznanica većini ljudi.
Postupak dobivanja rižinog griza
Riža se najprije skuha, zatim se posuši te se potom melje u krupicu. Najčešće je bijele boje, a u odnosu na pšeničnu krupicu ima finiju i glađu teksturu. Upravo zbog toga idealan je npr. za izradu tijesta, gdje preuzima ulogu brašna. Također se koristi u pripremi brojnih slastica i krema.
No, u čemu je zapravo POSEBNOST rižinog griza?
Za razliku od pšenične krupice koja se dobiva iz endosperma (endosperm – hranidbeno tkivo koje nastaje u sjemenci i služi za prehranu klice tijekom klijanja sjemenke pšenice) pšenice, rižina krupica dobiva se iz cjelovitog zrna riže.
Osim toga, a možda i najvažnija razlika jest u tome što rižin griz, kao i sama riža ne sadrži gluten i zbog toga je prigodan za one koji su osjetljivi na gluten ili ga jednostavno žele izbjeći u svojoj prehrani.
Riža je, između ostalih, također bogata i vitaminima B-kompleksa (B6, B12, tiamin odnosno vitamin B1) koji u tijelu imaju brojne funkcije poput zaštite srca i krvnih žila, bolje pamćenje, pravilan rad probavnog sustava, stvaranje energije, prijenos živčanih impulsa te zdravlje kože i kose.
Osim toga, rižin je griz izvrstan izvor ugljikohidrata. Idealan je izbor u obroku nakon fizičke aktivnosti, a s obzirom na to da je lako probavljiv može ga se konzumirati i nedugo prije fizičke aktivnosti jer ne opterećuje želudac.
Priprema iliti kuhanje rižinog griza
Priprema rižinog griza je doista jednostavna. Može se pripremiti na vodi ili na mlijeku, s ili bez dodataka. Naravno sve ovisi o preferencijama pojedinca.
Može se naći raaznih recepata, no sugerirali bi da probate sljedeće:
- odaberite željenu količinu rižinog griza,
- uzmite 2,5 x više vode u odnosu na odabranu količinu griza te ju zasladite po želji (kapi sa željenim okusom ili prirodni zaslađivač),
- grijte vodu dok ne zavrije,
- kada voda zavrije postepeno dodajte griz miješajući,
- kada se griz počne zgušnjavati dodajte bjelanjke (sami odaberite količinu),
- kada se bjelanjci stope s grizom dodajte proteine u prahu (mi koristimo TrueWhey, okus čokolada jer se izvrsno otopi i nema grudica, a i izvrsnog je okusa),
- dobro promiješajte dok sve ne postane jednolična masa,
- posipajte cimetom i servirajte.
DOBAR TEK!