ProteOne Facebook Instagram
Filtriranje

One to build it all

Whey of life

There can be only one

No excuses – be the one!

The chosen one

The one and only

Početna Savjeti Prehrana Želite peći kolače bez šećera? Evo savjeta kako šećer zamijeniti s alternativnim zaslađivačima!

Želite peći kolače bez šećera? Evo savjeta kako šećer zamijeniti s alternativnim zaslađivačima!

Kod kuće u svojoj kuhinji volite li eksperimentirati dok pečete i probati zasladiti medenjake ili muffine nečim drugim osim klasičnim šećerom? Možda ste već imali slične pokušaje, ali pokazali su se neslavnim. U današnjem članku objasnit ćemo kako šećer djeluje u pečenju i kako ga zamijeniti alternativnim zaslađivačima tako da ovaj put imate uspjeh. U ovom članku smo se fokusirali na alternativne vrste brašna također. Danas ćemo naučiti kako se zaslađivač ponaša, što će učiniti s okusom, nutritivnim vrijednostima i omjerom šećera u upotrebi.

Želite peći kolače bez šećera Evo savjeta kako šećer zamijeniti s alternativnim zaslađivačima!
Datum objave: 18.12.2021

Što sa šećerom? Treba li ga zamijeniti?

Na samom početku članka treba sve razjasniti. VIŠAK šećera doprinosi karijesu, dijabetesu tipa 2, bilježi i prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost. Ali ne želimo vas prestrašiti odmah na početku. Shvatit ćete zašto smo koristili velika slova. Kada govorimo o bijelom šećeru, mislimo na saharozu ili šećer od repe, rafinirani šećer. U razumnim količinama nije "bijeli ubojica" ili "otrov", kako se često piše.

Njegov dnevni unos ne smije prelaziti 10, ali još bolje 5% dnevnog energetskog unosa. U brojkama, to je 50, po mogućnosti 25 g, uz referentni unos od 8.400 kJ / 2.000 kcal / dan, što može biti i dnevni unos za održavanje kod prosječne žene. Naravno, ovisi o tome koliki je vaš dnevni energetski unos. Takvu količinu iznenađujuće je lako postići: sve što nam treba je čokoladica, aromatizirani tekući jogurt, zaslađena limunada, muesli pločica ili čokolada.

Pitanjem unosa šećera bavili smo se i u sljedećem članku: Eritritol - zdrava zamjena za bijeli šećer!

Iz gornjeg teksta proizlazi da je mudro rukovanje šećerom dovoljno. Želite li i dalje (ili zašto) posegnuti za nekom od alternativa? Vrlo lako moguće ako želite izgubiti na težini i pazite na unos šećera ili samo želite zdraviju prehranu. U svakom slučaju, u ovom članku pročitajte kako to stvarno funkcionira s alternativama šećera i saznajte za kojim zaslađivačima posegnuti, a koji nisu za vas. 

Kako se šećer ponaša pri pečenju i zašto ga ne mogu zamijeniti kako želim?

Generalno, šećer daje slatkoću svim receptima i poboljšava cjelokupni okus. Pomaže u stvaranju strukture. Također veže i zadržava vlagu u tijestu, pa osigurava savršeno podatan rezultat. Kod mućenja jaja ili masti pomaže volumenu. To znači da se u receptima ne može tek tako prekrižiti obični šećer i zamijeniti za neki drugi zaslađivač.

Što se može dogoditi ako oduzmemo previše šećera iz recepta?

  • rezultat će biti više suh, mrvičast i nekako...bezukusan,
  • tekućina umjesto šećera može pomoći: voćni pire ili jogurt,
  • mislili ste dodati više masnoće? Oprezno, rezultat može biti nepotrebno mastan,
  • pazite na vrijeme pečenja: dobro ga je skratiti, peciva s manje šećera lakše se presuše,
  • zapamtite pravilo: ako u originalnom receptu ima više šećera nego brašna, možete sigurno oduzeti šećera,
  • slatki okus možete naglasiti prstohvatom soli, ali i začinima, začinskim biljem i ostalim sastojcima: dobro se uklapaju vanilija, cimet, kora citrusa, kardamom, klinčići, muškatni oraščić ili kokos.

Želite peći kolače bez šećera Evo savjeta kako šećer zamijeniti s alternativnim zaslađivačima!

Kako postupati s drugim zaslađivačima?

Konačno, vrijeme je za vašu kreativnost i nekoliko pravila bez kojih to ne bi bilo moguće. Kako dočarati slatke alternative u kuhinji?

Šećerna trska

Možda ćete htjeti koristiti šećer od trske kao prvu zamjenu. Izrađuje se od šećerne trske. Ima mnogo vrsta, razlikuju se prema stupnju rafiniranja i sadržaju melase, ali nema potrebe ići previše u detalje. Budite oprezni pri kupnji. Paket "smeđi šećer" ostavite gdje je. Dakle na polici. Vjerojatno se radi o običnom šećeru od repe, koji se samo boji karamelom ili melasom u privlačniju tamnu boju. Uzmite "šećer od trske" i pecite s njim kod kuće.

Šećer od trske je malo manje sladak: manje je koncentriran zbog kristala koji sadrže melasu. U očima kemičara, ovo je isti šećer kao saharoza, pa ga možete zamijeniti u omjeru 1:1. Rezultat će biti malo tamniji, imat će i tipičan okus karamele za koji se koristi. No, nije dijetalniji kako mnogi misle.

Javorov sirup

Javorov sirup ima intenzivan okus, ali se ne uklapa u sve recepte. Dobro će se slagati s orašastim plodovima, narančom, jabukama, bananom, vanilijom ili cimetom. Vaš će rad biti tamniji i mirisat će na karamelu.

Ima više slatkoće od šećera, tako da 1 šalica šećera odgovara ¾ šalice javorovog sirupa. Međutim, bit će potrebno ukloniti tekućinu za ¼. Dodavanje ¼ žličice sode u svaku šalicu sirupa pomoći će. Da desert ne zagori, smanjite temperaturu za 25 stupnjeva u odnosu na originalni recept.

Šećer kokosovog cvijeta

Šećer kokosovog cvijeta dobiva se polaganom kristalizacijom nektra cvjetova kokosove palme na niskoj temperaturi i predstavlja tradicionalno azijsko sladilo blagog okusa. Idealan zaslađivač za napitke i deserte. Karakteristične je tamne boje, a zbog bogate arome koja podsjeća na okus karamele, posebno će se uklopiti u kolače s čokoladom i začinima. 

Zbog izuzetnog niskog glikemijskog indeksa šećer kokosovog cvijeta posebno je pogodan za dijabetičare, te odličan izbor kao zamjena za rafinirani šećer.

Stevia

Stevija ima prilično izražen, gorak okus. Slatkoća je i do 300 puta veća od slatkoće šećera. Ima nultu energetsku vrijednost i ne povećava razinu šećera u krvi. Budite oprezni pri korištenju: okus je specifičan, možda neće goditi svima, ali stvarno se lijepo uklapa u recepte.

Pečenje sa stevijom može biti problem. Zbog činjenice da treba koristiti vrlo malo šećera, pripremljenoj hrani će nedostajati potreban volumen. Kako ga nadomjestiti? Upotrijebite ⅓ – ½ šalice jednog od sljedećih sredstava za povećanje volumena: voćni pire, jogurt ili 1-2 žlice kokosovog brašna. Ovo dodajte polako jer upija puno tekućine.

Želite peći kolače bez šećera? Evo savjeta kako šećer zamijeniti s alternativnim zaslađivačima!

Sirup od agave

Šećeri u sirupu agave sastoje se od 70% fruktoze i 20% glukoze što osigurava vrlo intenzivan sladak okus, ali i niži glikemijski indeks. Rjeđi je od drugih sladova i karakteristične viskoznosti. Odlično će ići uz razne napitke te kremaste deserte, pudinge i kaše.

U receptu 2/3 šalice agavinog sirupa mijenjaju 1 šalicu šećera s time da je nužno i tekućinu smanjiti za 1/4 šalice.

Eritritol iliti prirodni zaslađivač bez kalorija

Eritritol spada u takozvane "šećerne alkohole". Ne sadrži nikakvu energiju i ne podiže razinu šećera u krvi. U prirodi se obično javlja, na primjer, u voću. Slatkoća je 60-70% u odnosu na šećer od repe. Dakle, koristite 1 šalicu eritritola za 1 šalicu klasičnog šećera. Postoji i mali problem s eritritolom: on se tvrđe otapa pa mogu nastati hrskavi kristali. To je posebno rizično u hladnim desertima.

Želite li koristiti eritrit u svakodnevnoj pripremi obroka morate znati kako je termički stabilan do temperature od 150 stupnjeva, prilikom konzumiranja kao i ostalih prirodnih i sintetičkih sladila važno je pridržavati se određene doze kroz dan.

Jedan gram po kilogramu odrasle osobe dnevna je dozvoljena dnevna količina za konzumiranje. Pridržavate li se propisane dnevne doze prirodnog sladila ne biste trebali osjetiti probavne tegobe.

Ksilitol

Poput eritritola, ksilitol spada u šećerne alkohole. Izgleda kao šećer, ima sličnu strukturu i slatkoću, ali 40% manje energije. Ali drugačije se ponaša: ne karamelizira se i s njim ne pripremate ni kvasac. I ksilitol i eritritol mogu uzrokovati probavne probleme i nadutost u slučaju prekomjerne konzumacije.

Konzumacija brezinog šećera ne dovodi do pretilosti, ima blagotvoran učinak na zube, alkalizira tijelo, za iskorištavanje nije potreban inzulin, ubrzava probavne procese i potpomaže izlučivanje. Mogu ga sa sigurnošću koristiti odrasli, djeca, dijabetičari, trudnice, osobe koje žele smršaviti i osobe koje su na candida dijeti.

Ipak, u razdoblju privikavanja ksilitol može ubrzati probavne procese, a kod osjetljivih osoba i kod djece može izazvati proljev. Preporučuje se zato dva do tri tjedna umjerenog korištenja.

Ovaj nadomjestak za šećer može se koristiti kao obični kristalni šećer u omjeru 1:1.

Korištenje voća

Na kraju liste ne smijemo zaboraviti voće. Sigurno se svakome od nas dogodilo da smo kupili više banana nego što smo pojeli. Istina je da ako im boja postane smeđa, nisu primamljive za jelo. Ispecite banana bread ili muffine. Ne samo da će banana zasladiti tijesto već može zamijeniti i malo masnoće, pa čak i jaja. Jabuke ili kruške također se široko koriste u kuhinji. Možete koristiti i suho voće: marelice, datulje, smokve ili šljive. Razmislite o višoj kalorijskoj vrijednosti i koncentraciji šećera.

Što zaključiti?

Šećer nije nešto čega biste se trebali odreći. Radije razmislite o percepciji slatkog okusa i cjelokupnom kontekstu prehrane. Često ga prihvaćamo tamo gdje je njegova upotreba nepotrebna: zaslađena kava ili čaj, limunade ili aromatizirani mliječni proizvodi. On se također skriva tamo gdje ga možda ne očekujete. Kada pečete kod kuće, lako možete eksperimentirati i početi peći s netradicionalnim zaslađivačima. Dovoljno je znati nekoliko trikova i rezultati će se isplatiti!

Ako ti se sviđa članak i želiš pročitati i ostale teme o kojima pišemo pogledaj ovaj link ovdje, a akcije prati tako da se prijaviš na naš newsletter, uz akcije dobit ćeš i 10% popusta na prvu kupnju! Pssst..

Izvori:

Sugar and alternative sweeteners [online]. [feeling. 2021-12-06]. 

FOUROVÁ, Karolína. How to replace sugar in a recipe [online]. [feeling. 2021-12-06]. 

Newsletter

Prijavi se i ostvari popust od 10% na prvu kupnju!

Jednom tjedno ti šaljemo:
  • Posebne ponude i akcije
  • Savjete za trening
  • Savjete za prehranu
  • Zdrave recepte
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google AdWords
Facebook messenger (like page)
Live chat
Mailgun

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel