BESPLATNA POMOĆ I SAVJETOVANJE: 091/7327-231 info@proteone.hr

SLATKE KRAFNICE S BOROVNICAMA

Ove slatke, mekane krafne predstavljaju zadovoljavajući doručak, snack ili desert! Napravljene sa zdravim sastojcima poput zobi, borovnica i prirodnog maslaca od badema.

Tijesto je toliko jednostavno zamijesiti sa stvarima koje sam skoro 100% sigurna da već imate doma u ormaru i hladnjaku. Govorimo o zobenim pahuljicama, prirodnom maslacu od badema, borovnice (svježe ili smrznute), sok od jabuke, zdravi šećer, proteine i druge tipične stvari za pečenje.

Bazu ovih krafni čini zobeno brašno, koje volim koristiti u pečenim proizvodima. Spomenimo prvo zašto je zob odlična namirnica…VLAKNA! Uz pravilan unos proteina, oko kojeg smo svi zabrinuti, potrebno je unositi u organizam i dovoljnu količinu vlakana. Tako poboljšavamo rad srca i zdravlje probavnog sustava i hranimo bakterije u našem GI sustavu. Cjelovite žitarice (poput zobi) su izvrsni i pristupačni izvori vlakana.

Vratimo se na krafnice, jeste li ih ikad pekli kod kuće? Jednostavno je kao i pečenje muffina!

Sastojci

1/2 šalice mlijeka
1/2 žličice jabučnog octa
2 šalice zobenih pahuljica 
1/3 šalice šećera od breze (ili kokosovog šećera)
1 1/2 čajna žličica praška za pecivo

1 mjerica proteina od vanilije 

1/2 čajne žličice sode za pečenje
1 čajna žličica cejlonskog cimeta
prstohvat soli
1/4 šalice nezaslađenog soka od jabuke
2 žlice prirodnog maslaca od badema 
1 žlica sirupa od datulja 
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 šalica borovnica

Upute za pripremu

Zagrijati pećnicu na 180ºC. Kokosovim uljem u spreju našpricati kalup za pečenje krafni.

U zdjeli pomiješati mlijeko i ocat. Miješati; zatim ostavite na stranu 10 minuta.

Zobene pahuljice (mekinje ili sitne zobene svejedno je, ako imate zobene brašno još bolje jer onda ovaj dio preskačete) dodajte u procesor za hranu u kojem ćete ih usitniti do brašna. Miksati dok se ne formira fino brašno, oko 2 minute.

U drugoj zdjeli sada pomiješajte zobeno brašno, brezin šećer, prašak za pecivo, proteinski prah, sodu, cimet i sol. Dobro promiješati.

U smjesu mlijeka dodati sok od jabuke, maslac od badema, sirup od datulja i ekstrakt vanilije. Miješati dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Sada ulijte mokre sastojke u suhe sastojke. Miješati dok se sastojci potpuno ne povežu.

Dodati borovnice i promiješati nekoliko puta dok nisu ravnomjerno raspoređene.

Uliti tijesto u svaku čašu za krafnu i staviti peći (kalup od 6  ili 8 komada). Pecite 15-17 minuta. Pustite da se ohladi 10 minuta i spremno je za konzumiranje.

Alergije i osjetljivost na hranu (2. dio)
Veseli ražnjići s povrćem u limunu

Prijava na proteone.hr newsletter

Prijavi se i osvoji svoj popust na cjelokupni iznos kupovine te budi redovito informiran o svim novostima i ponudama!