fbpx
BESPLATNA POMOĆ I SAVJETOVANJE: 091/7327-231 info@proteone.hr

Zašto koristimo L-glutamin?

5 najvažnijih prednosti ove aminokiseline

Što je zapravo L-glutamin? To je jedna od 22 aminokiseline i klasificirana je kao egzogena aminokiselina. Egzogene aminokiseline su one koje naše tijelo može samo proizvesti, što znači da ih ne moramo unositi hranom. Međutim, postoji problem jer trenutna sinteza glutamina u tijelu nije dovoljna, a tome ima uzrok mnogo varijabli (stres, ozljede, bolest..) što uzrokuje da se nedostaci l-glutamina u tijelu često javljaju.

I sada, pitate se zašto koristiti L-glutamin? Koje su to njegove prednosti? Idemo redom:

1. Poboljšava imunološki sustav – ovdje govorimo o glutationu – najjači antioksidans, čiji je osnovni učinak u procesu proizvodnje L-glutamina! Visoka razina glutationa u ljudskom tijelu ima značajan utjecaj na smanjenje rizika povezanih s pojavom svih bolesti.

2. Podržava zacjeljivanje rana – koristi se za sintezu proteina u vezivnom tkivu. Visoka razina l-glutamina podržava ovaj proces, što rezultira bržim učinkom zacjeljivanja rane.

3. Poboljšava izdržljivost tijekom vježbanja – L-glutamin igra važnu ulogu u metabolizmu dušika i pomaže uklanjanju amonijaka iz tijela, koji nastaje kroz metabolizam bjelančevina, što ima pozitivan učinak na sportaše uklanjanjem štetnih proizvoda metaboličke transformacije.

4. Stabilizira razinu šećera u krvi i smanjuje želju za zaslađenim napicima i slatkišima – tome je tako jer utječe na suzbijanje djelovanja inzulina, kada šećer u krvi padne i sprečava daljnje smanjenje. Također potiče oslobađanje glikogena, što izravno prevodi u povratak šećera u krvi u normalno stanje.

5. Podržava liječenje želučanog čira i curenja crijeva, sprečavajući nove štete – predstavlja glavni izvor energije za stanice tankog crijeva, što ima izravan utjecaj na poboljšanje intestinalne funkcije, i kao što znate: zdrava crijeva – zdravo tijelo!

Sažetak:

Korištenje L-glutamina kao i mnogi drugi sastojci mogu imati svoje pristaše i protivnike. Ovaj dodatak nije proizvod koji će magično poboljšati vaše zdravlje, ali svakako će vam pomoći i uz dulje uzimanje osjetit ćete prednosti korištenja!

U kojem obliku nalazimo L-glutamin i kako ga koristimo?

L-glutamin kao dodatak prehrani dolazi u obliku praha koji se miješa s vodom i pije kao svaki drugi napitak. Pa tako postoji L-glutamin 500g bez okusa i L-glutamin s okusom, limun/limeta. Glutamin ćemo često pronaći i u kombinaciji s ostalim aminokiselinama važnim za zdravlje tijela, također u obliku praha, u raznim okusima dostupno na sljedećem linku.

Standardna doza je 5 g, to jest 1 čajna žličica koja se uzima pomiješana u 200 ml vode, 2 puta dnevno. Kroz dane treninga preporuča se koristiti 5 g sat prije i 5 g odmah nakon treninga. Na off dane, uzeti 5-10 g L-glutamina prije spavanja.

Odgovarajuće vrijeme uporabe:

prije treninga – za zaštitu mišića tijekom treninga i sagorijevanje masti

nakon treninga – za najbrži put do mišića koje štite i regeneriraju

noću – povećanje izlučivanja hormona rasta

jutro – kako bi se dodale hranjive tvari mišićima

Goveđi steak za ručak kao iz restorana
Pašta na šalatu u mediteranskom izdanju

Prijava na proteone.hr newsletter

Prijavi se i osvoji svoj popust na cjelokupni iznos kupovine te budi redovito informiran o svim novostima i ponudama!