fbpx
BESPLATNA POMOĆ I SAVJETOVANJE: 091/7327-231 info@proteone.hr

Zima je posebno vrijeme u godini iz jednostavnog razloga: hladno nam je. Često se govori o nečemu poput sezonskog afektivnog poremećaja, gdje je često prisutna i depresija. Zbog toga je vrijedno istražiti kako najbolje provesti ovo zimsko vrijeme i zadržati naše tijelo u najboljem mogućem stanju.

Zima – prevencija bolesti

Tijekom ove hladne sezone imamo veće šanse da se razbolimo nego što je to uobičajeno. Dobro je znati kako najbolje spriječiti ove slučajeve:

  • pokrijte nos i lice rupčićem tijekom kihanja ili kašljanja
  • često perite ruke sapunom i vodom, osobito nakon kihanja
  • operite ruke sa sredstvima za dezinfekciju
  • izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta

U slučaju hvatanja prehlade, najvažnija stvar ovdje je ispravan odmor i hidratacija tijela. Uzimanje lijeka s paracetamolom može ublažiti glavobolju, ali ne postoji uobičajena prehlada. Samo morate računati na to da ju preležite.

Što jesti tijekom zime

Svakako, najvažnije je uvijek jesti jela koja sadrže puno dobrih nutritivnih vrijednosti. Osim toga, jela bogata vitaminima i ugljikohidratima i mastima idealna su za prehlade. Naravno, zimi ne trebamo jesti više nego uobičajeno, važno je održavati razumnu prehranu tijekom cijele godine. Osim toga, dobro je posebno se usredotočiti na:

  • vitamini poput B, C, D i E
  • antioksidansi, proteini i vlakna
  • jela koja imaju manje šećera.

Posebno je poželjno piti velike količine vode. Normalno tijekom ljeta smo svjesni da je potrebno biti hidratiziran jer nam sama temperatura govori. Zimi možete to lako zaboraviti. Osim toga, unos vode dobro utječe na našu kožu, koja je vrlo osjetljiva na pucanje zbog niskih temperatura.

Ne zaboravite biti aktivni

Naravno, tijekom zime nam je obično teže osjećati se motivirano. Često se preporučuje češće, ali kraće vježbanje da se ne izgubi motivacija 😉

Osim toga, najbolje je vježbati u teretani, a bazen će biti mnogo zdravije rješenje nego trčanje vani.

Sažetak

Zima, naravno, nije tako strašna kao što se čini. Ako se pripremimo ispravno, ne moramo brinuti da ćemo biti bolesni ili provoditi dane bez treninga. Bolje spriječiti nego liječiti.

Slatkiši: 2 božićna recepta s kojima ne morate brinuti za formu
Snježne božićne kuglice koje idu pod ruku s medenjacima i vanili kiflicama!

Prijava na proteone.hr newsletter

Prijavi se i osvoji svoj popust na cjelokupni iznos kupovine te budi redovito informiran o svim novostima i ponudama!